VS: "Gebruik chemische wapens is normaal in Syrië"

Slachtoffer van een chemische aanval door de troepen van president Assad, in april 2014.
AFP Slachtoffer van een chemische aanval door de troepen van president Assad, in april 2014.
Het gebruik van chemische wapens is in de Syrische burgeroorlog gemeengoed geworden. Dat heeft een Amerikaanse gezant gezegd bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

"We moeten onze stem gezamenlijk verheffen en dergelijk gebruik met klem veroordelen", zei Rafael Foley tijdens een ontmoeting met de uitvoerende raad van de OPCW.

Door IS en door regime
Chloor- en mosterdgas zijn onlangs op de slagvelden van Syrië ingezet, wat volgens Foley aantoont hoe normaal het gebruik van dergelijke wapens is. De OPCW bevestigde eind oktober voor het eerst het gebruik van mosterdgas, maar meldde daarbij niet door welke strijdende partij het wapen was ingezet.

Chemische wapens zijn onder meer gebruikt tijdens botsingen tussen Islamitische Staat en andere rebellengroeperingen. Daaruit zou kunnen blijken dat IS de mogelijkheid heeft ontwikkeld de stoffen zelf te maken, maar de chemische wapens kunnen ook zijn gestolen.

Syrië beloofde twee jaar geleden zijn voorraden chemische wapens te vernietigen. Volgens Foley is ook duidelijk dat "het Syrische regime nog altijd chemische wapens inzet tegen zijn eigen burgers".