VS gaan Mexicaanse drugkartels niet als terroristen aanduiden

Mexicaanse veiligheidsdiensten gaan zwaarbewapend de straat op. Regelmatig vallen er doden bij confrontaties met de drugskartels.
AP Mexicaanse veiligheidsdiensten gaan zwaarbewapend de straat op. Regelmatig vallen er doden bij confrontaties met de drugskartels.
De Amerikaanse regering gaat Mexicaanse drugkartels dan toch niet aanduiden als terroristen. Alle officiële voorbereidingen waren getroffen, maar op verzoek van Mexico wordt de maatregel voorlopig niet ingevoerd, schrijft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond op Twitter.

"Al het nodige werk is gedaan om de Mexicaanse kartels als terreurorganisaties te classificeren. Vanuit juridisch oogpunt zijn we klaar" om dit in de praktijk te brengen, aldus de president. "Maar op verzoek van een man die ik apprecieer en respecteer, en die zo goed met ons heeft samengewerkt, president Andres Manuel Lopez Obrador, gaan we tijdelijk afzien (van deze maatregel) en onze gemeenschappelijke inspanningen nog versterken om deze gevaarlijke organisaties die steeds groter worden, efficiënt te bestrijden", klonk het voorts.

Trump heeft steeds gezegd dat het droogleggen van de drughandel via de Mexicaanse grens en het tegenhouden van immigranten voor hem een prioriteiten zijn. Door een organisatie aan te merken als terroristische groepering - iets wat bijvoorbeeld het geval is voor jihadistische organisaties zoals al-Qaïda en Islamitische Staat (IS) - krijgt de Amerikaanse regering meer mogelijkheden om de betreffende groeperingen te bestrijden.

Reacties uit Mexico

De aanduiding geeft de VS geen toestemming om militaire operaties in Mexico uit te voeren. Toch waren veel Mexicanen bezorgd dat hun noorderburen de aanduiding zouden kunnen gebruiken als aanleiding voor eenzijdig ingrijpen op Mexicaans grondgebied.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador reageerde dan ook positief op het besluit van Trump. “Ik juich het toe dat hij onze mening heeft meegewogen. Het is een zeer verstandige besluit om de aanduiding uit te stellen”, liet López Obrador aan de pers weten.

Er zijn momenteel geen Mexicaanse groepen die door de VS beschouwd worden als terroristen in Mexico. In Latijns-Amerika gaat het maar om één groep, het Nationale Bevrijdingsleger in Colombia (ELN).
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Serge Surmont

    Wat heeft die rubriek te maken met een foto van de Guardia Nacional van Mexico?