VS erkennen dodelijk schietincident in Suezkanaal

UNKNOWN

De VS hebben het incident in het Suezkanaal, waarbij een Egyptenaar eerder deze week om het leven kwam, erkend. Het slachtoffer werd per ongeluk doodgeschoten door de bemanning van een door de Amerikaanse marine gecharterd vrachtschip, zo heeft de bevelhebber van de Amerikaanse Vijfde Vloot toegegeven.

Waarschuwingsschoten
Het Amerikaanse schip, de Motor Vehicle Global Patriot, lag maandag te wachten op doorvaart door het kanaal richting Middellandse Zee toen het door een aantal bootjes werd benaderd. Toen de bootjes geen gehoor gaven aan mondelinge en via de radio gegeven bevelen om zich te verwijderen, werden waarschuwingsschoten gelost, zei de Amerikaanse marine.

Sigaretten
Volgens de Egyptische autoriteiten was de motorboot van het slachtoffer naar de Global Patriot gevaren om sigaretten en andere waren te verkopen en had iemand vanaf de boot het vuur geopend. Vice-admiraal Kevin Cosgriff bood zijn verontschuldigingen aan voor het incident. De Amerikaanse marine zal ervoor zorgen dat de nabestaanden van het slachtoffer smartengeld krijgen, zei hij. (novum/gb)