VS en Zuid-Korea kondigen lange militaire manoeuvres aan: "Niet provocatief"

Beeld van de gemeenschappelijke oefeningen vorig jaar.
REUTERS Beeld van de gemeenschappelijke oefeningen vorig jaar.
Ondanks het protest uit Noord-Korea willen de strijdkrachten van de Verenigde Staten en Zuid-Korea zoals gepland begin maart twee van hun jaarlijkse manoeuvres houden. De bijna twee maanden durende grondoefeningen onder de naam "Foal Eagle" en de twaalfdaagse commando-opleiding "Key Resolve" zullen op 2 maart beginnen. Dat deelde het gemeenschappelijke troepenbevel (CFC) vandaag mee.

De militaire top ontkent beschuldigingen van Noord-Korea dat de lentemanoeuvres kaderen in de voorbereidingen op een aanval. De manoeuvres zijn van "niet-provocatieve aard", klinkt het zoals gebruikelijk. De in de marge van de "Key Resolve" gehouden scenario's moeten dienen om "ons hoog prestatieniveau voor kerntaken" te onderhouden. Het gaat om de paraatheid van de troepen en de consolidering van de alliantie.

Noord-Korea wordt zoals gebruikelijk over het begin van de oefeningen geïnformeerd. Het communistische regime in Pyongyang had de manoeuvres onlangs als een vijandige politiek van de VS gehekeld. In januari had Noord-Korea een voorlopige staking van nieuwe kernwapenproeven aangeboden, indien de Verenigde Staten hun militaire manoeuvres met Zuid-Korea zouden opschorten. Washington legde het aanbod naast zich neer en noemde het een "onrechtstreekse bedreiging".

Twee jaar geleden had Noord-Korea wegens de manoeuvres met een nucleaire "first strike" gedreigd.