VS en taliban sluiten historisch akkoord na 20 jaar strijd

Talibanstrijders in de Afghaanse stad Jalalabad eerder deze maand.
Photo News Talibanstrijders in de Afghaanse stad Jalalabad eerder deze maand.
Als alles volgens plan verloopt, tekenen de VS en de taliban vandaag in Qatar een akkoord dat na bijna 20 jaar strijd moet leiden tot terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan en op den duur tot vrede in dat land. De bloedige strijd is voor de Amerikanen de langste oorlog ooit.

De VS vielen het schrikbewind van de taliban aan in 2001 en brachten het ten val, maar de taliban proberen de macht te heroveren. De taliban bestaat voornamelijk uit soennitische extremisten uit de stam van de Pathanen, maar ook andere partijen, zoals lokale krijgsheren en criminelen, hebben zich in de strijd geworpen. 

Afghanistan is de grootste heroïneproducent ter wereld. 90 procent van de wereldproductie komt uit het land vandaan.

Washington vroeg zich af of een wapenstilstand met de Taliban wel mogelijk was in al dit strijdgewoel. Na lange onderhandelingen in Qatar hebben beide partijen afgelopen week afgesproken om zo veel mogelijk met rust te laten. Dat lijkt gelukt want naar Afghaanse maatstaven was het een uitzonderlijk kalme week.

Het akkoord voorziet onder meer in een schema voor de geleidelijke terugtrekking van de Amerikanen en voor de start van vredesonderhandelingen tussen alle betrokken partijen.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Siemons

  Hetzelfde scenario als in Vietnam na de akkoorden van Parijs tussen Kissinger en Lê Đức Thọ, de Amerikanen trokken zich zoals afgesproken terug met de belofte van de Vietcong het staakt het vuren te eerbiedigen. De amerikanen waren amper weg of Zuid-Vietnam werd overrompeld door de Noord-Vietnamezen en de Vietcong. Het is nu afwachten hoelang het zal duren voor de taliban hun terreur bewind terug installeren.

 • Catherine MISTIAEN

  President Trump maakt geen oorlog maar vrede. Zijn ambtstermijn loopt nog door. Het is niet omdat er weldra verkiezingen zijn, dat het beleid plots moet stoppen. DT zet zijn plannen voort zoals het hoort, verkiezingen of niet. Hij blijft koelbloedig, is intelligent, eerlijk, en vredelievend. Tot spijt van wie het benijdt.

 • Karel Tichmann

  André Gijbels; "De VS dacht hier de oorlog met de Taliban te winnen"? Amerika gaat niet vechten om te winnen, maar om vrede in een land en onder de bevolking te scheppen. Vergeet niet, dat Amerika een korte middag van héél Afghanistan, zonder enig probleem een fijne parkeerplaats kan maken. Trump is geen oorlog begonnen, hij maakt wel vrede, waardeer dat eens...

 • Rudo Van Leuven

  Zo gaat het de laatste honderd jaar. De Amerikanen willen oorlogen omdat ze van oorlogen houden. Ze hebben er honderden begonnen over de gehele wereld, er miljarden in gestoken, miljoenen levens opgeofferd, hun oude en nieuwe wapens getest en hertest en allemaal gratis en voor niets. Ik herinner mij niet waar en wanneer China dat ook maar ENE keer heeft gedaan. En ze staan al in het vizier van de oppermachtige TRUMPY.

 • André Gijbels

  De VS dacht hier de oorlog met de Taliban te winnen, ze hebben hier ferm in hunne voet geschoten, zo dacht de USSR dat ze de Afghanistan van hun kon winnen,deze zijn ook met hunne staart tussen de benen vertrokken, de Taliban heeft hier het beleid gevormd, niet de VS ,de strijdvaardigheid is sterker bij de Taliban dan bij de VS soldaten, die vochten tegen schimmen, en waren moe gevochten. Trump gaat dit als een overwinning doorvoeren bij zijn verkiezingscampagne, de waarheid is wel wat anders.