VS en taliban akkoord over week lang "geweldbeperking" in Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gaf meer informatie over de onderhandeling met de Taliban vandaag in Brussel.
EPA De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gaf meer informatie over de onderhandeling met de Taliban vandaag in Brussel.
De Verenigde Staten en de taliban hebben een voorstel onderhandeld om gedurende zeven dagen “een geweldbeperking” in Afghanistan in te richten. Dat meldt de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper donderdag.

De VS en de taliban voeren in Qatar discrete onderhandelingen, die moeten leiden tot een akkoord over een terugtrekking van Amerikaanse en buitenlandse troepen uit Afghanistan, in ruil voor compensaties op veiligheidsvlak. Esper gaf donderdag iets meer informatie over de onderhandelingen, na een ontmoeting met zijn ambtsgenoten van de NAVO-landen in Brussel. De alliantie heeft nog steeds een trainingsmissie voor de Afghaanse troepen.

“Beste oplossing is politiek akkoord”

“Ik ben hier om met de bondgenoten te overleggen over dit voorstel”, aldus Esper. Hij zei dat er vooruitgang is geboekt met het oog op een politiek akkoord, om een einde te maken aan het eindeloze conflict dat Afghanistan verscheurt. “We hebben altijd gezegd dat de beste, zoniet enige oplossing in Afghanistan een politiek akkoord is.”

De Verenigde Staten is uit op een politiek akkoord omdat president Trump graag alle troepen uit Afghanistan wil weghalen. De eerste stap is om de ongeveer 13.000 soldaten in het land te verminderden naar zo’n 8.600.

De NAVO-missie in Afghanistan, Resolute Support, telt 16.500 militairen uit 38 landen, onder wie een honderdtal Belgen, die de Afghaanse veiligheidsdiensten moeten opleiden en adviseren.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Billiet

    Na een paar decennia strijd tussen de VS en een groep bergbewoners, zijn de Amerikanen al blij met een korte bijna-wapenstilstand. Als binnen een paar jaar iedereen daar weg is, hebben we terug de situatie van voor 20 jaar...waarom moesten die Amerikaanse soldaten en "geallieerden" dan sterven..nog niet zelfs voor onze vrijheid en vrede..?