VS en Rusland niet eens over raketschild

UNKNOWN

Washington en Moskou zijn het niet eens geraakt over het START-verdrag over de beperking van de strategische wapens en het Amerikaanse raketschild, zo heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd na besprekingen op hoog niveau in Moskou.

START-verdrag
"Er zijn kwesties waarover we nog altijd niet tot een akkoord zijn gekomen. Ik wil het daarbij vooral hebben over de raketafweer en de toekomst van de beperking van strategische wapens nadat het START-verdrag afloopt", zei de Russische bewindsman op een persconferentie in Moskou.

Ongerustheid
Aangaande het raketschild dat de VS willen uitbouwen, zei Lavrov dat Moskou nog vandaag per brief van de Amerikanen "nuttige en belangrijke" voorstellen zal krijgen. De VS "hebben erkend dat wij gewettigde ongerustheid hebben en een voorstel hebben uitgedokterd om die ongerustheid af te vlakken", aldus de minister.

"Terwijl wij zoals voorheen vinden dat de beste manier om onze ongerustheid weg te nemen erin bestaat, geen derde zone van ontplooiïng (in Europa) te hebben, maar gezien de VS dit zullen realiseren, lijken de voorstellen die wij op papier hopen te krijgen belangrijk en nuttig te zijn om onze ongerustheid te minimaliseren", zei Lavrov.

Bedreiging veiligheid
Rusland is hevig gekant tegen de inplanting van infrastructuur voor het raketschild in Tsjechië en Polen, omdat dit zijn veiligheid zou bedreigen.

Lavrov onderhandelde met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice, in aanwezigheid van de wederzijdse ministers van Defensie, Anatoli Serdjoekov en Robert Gates. (afp/ka)