VS en Polen tekenen amendement op akkoord over raketschild

UNKNOWN
De Verenigde Staten en Polen hebben een amendement ondertekend op het akkoord over het Amerikaanse "raketschild". Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan Krakau.

"Dit is een defensief systeem", zei Clinton tegen de aanwezig pers. "Het is niet tegen Rusland gericht", maar beschermt de mensen in Polen en de rest van Europa tegen de "dreiging" die afkomstig is uit Iran, stelde de Amerikaanse minister nog. Het amendement werd ondertekend door de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken Jacek Najder en door Lee Feinstein, de Amerikaanse ambassadeur in Polen. Clinton woonde de ondertekening bij in het gezelschap van haar Poolse collega Radoslaw Sikorski.

Volgens Sikorski zorgt het amendement ervoor dat het systeem "veelzijdiger" wordt. Het is erop gericht de wijzigingen door te voeren die door Obama werden aangebracht sinds de ondertekening van het oorspronkelijke akkoord uit 2008, luidde het. Obama had in september aangekondigd dat de VS het oorspronkelijke plan van George W. Bush zullen laten vallen, om een nieuwe raketschild te installeren gericht op korte- en middellangeafstandsraketten. Polen ontvangt onderdelen van dat raketschild op zijn grondgebied. (belga/gb)