VS en Canada bereiken dan toch akkoord over vrijhandelszone: NAFTA wordt USMCA

Trump tevreden met "magnifiek nieuw handelsakkoord"

Op de foto de leiders van beide landen, Donald Trump en Justin Trudeau.
AFP Op de foto de leiders van beide landen, Donald Trump en Justin Trudeau.
Onderhandelaars voor de Verenigde Staten en Canada hebben gisterenavond, net voor het verstrijken van de deadline, een akkoord bereikt rond een nieuwe Noord-Amerikaanse vrijhandelszone. De vroegere NAFTA wordt omgedoopt in USMCA (Verenigde Staten-Mexico-Canada Akkoord), zo bevestigen officiële bronnen. Het blijft een trilateraal handelsblok, zegt een Mexicaanse onderhandelaar.

De NAFTA bestond sinds 1994 en was een van de grootste vrijhandelszones ter wereld, tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De zone heeft betrekking op zo'n 500 miljoen mensen en een economisch gebied van bijna 23 miljard dollar. Maar bij het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump werden de handelsakkoorden in vraag gesteld en nieuwe onderhandelingen opgestart. De gesprekken sleepten meer dan een jaar aan.

In augustus bereikten de VS een akkoord met Mexico en gisterenavond kwam er op het nippertje overeenstemming met Canada. Dat land zou nu akkoord gaan om zijn melkquota te versoepelen voor boeren uit de VS. Dat was een van de heikele punten tijdens de onderhandelingen. 

Het systeem van arbitrage voor handelsconflicten blijft behouden, aldus een bron bij de Canadese delegatie. Voor het eerst zou er ook een milieu-hoofdstuk worden toegevoegd.

Trump: "Geweldig akkoord voor de drie landen"

De Amerikaanse president Donald Trump is tevreden met het nieuwe handelsakkoord tussen de VS en Canada, dat afgelopen nacht werd beklonken. "Gisterenavond laat, net voor onze deadline, hebben we een magnifiek nieuw handelsakkoord bereikt met Canada, dat bij het bestaande akkoord met Mexico wordt gevoegd", schrijft Trump op Twitter.

"Het is een geweldig akkoord voor de drie landen, dat de vele tekortkomingen en fouten in NAFTA oplost en de markten openstelt voor onze boeren en producenten, de handelsbarrières terugdringt en de drie Grote Naties terug competitief maakt met de rest van de wereld. USMCA is een historische transactie!" 

Trump ziet in het akkoord ook een rechtvaardiging van zijn strategie om handelspartners te bedreigen met invoerheffingen. "Zonder heffingen, zouden we niet spreken over een akkoord", aldus Trump tijdens een ceremonie.

Goedkeuring van het parlement

De parlementen van de drie betrokken landen moeten hun goedkeuring nog geven, voor USMCA van kracht kan worden. De Amerikaanse president verzekerde wel dat er andere opties zijn, zou het Amerikaanse Congres het akkoord verwerpen. Verdere details over die alternatieven gaf hij natuurlijk niet. Maar het handelsakkoord zal volgens Trump "makkelijk" worden goedgekeurd. 

Trump wil het nieuwe akkoord tegen eind november tekenen samen met de Mexicaanse president, Enrique Peña Nieto, die op 1 december aftreedt, en de Canadese premier Justin Trudeau. 

Terug een goede relatie met Canada

De Canadese premier sprak van een "goede dag voor Canada en onze handelspartners". De betrekkingen tussen Trudeau en Trump waren de afgelopen weken verslechterd. "Er waren scherpe spanningen tussen hem en mij", gaf Trump ook toe. "Het enige probleem met Justin is dat hij van zijn volk houdt. Hij vecht hard voor zijn volk. We hebben altijd een goede relatie gehad. Die is de afgelopen twee maanden een beetje vergiftigd, maar dat is overwonnen door dit akkoord", aldus nog Trump. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wesley Gevaert

    Met het mes op de keel onderhandelen noemt men dat.

  • eddie deleener

    Het zal weer niet goed zijn zeker?