VS denkt aan inzet zware wapens in Oost-Europa om Rusland af te schrikken

De Verenigde Staten zouden bereid zijn om zware wapens te stationeren in de Baltische staten en Oost-Europa. Dat zou Rusland af moeten schrikken in hun agressieve houding ten aanzien van Europa, zo schrijft de New York Times vandaag op basis van bronnen binnen het Pentagon. Het zou gaan om tanks, voertuigen voor grondtroepen en andere zware wapens voor zo'n 5000 soldaten.

Het plan van het Pentagon om de wapens naar Oost-Europa te brengen is nog behoorlijk prematuur. Eerst moet de Amerikaanse regering het voorstel goedkeuren. Daarna moet ook de NAVO nog akkoord gaan. Het zou de eerste keer sinds het einde van de Koude Oorlog zijn dat de VS wapens in zouden zetten in regio's die destijds tot de Sovjet-Unie behoorden.

Concreet wil het Pentagon zware gevechtsuitrusting voor 150 soldaten in elk van de drie Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - plaatsen. Volgens het plan komt er daarnaast nog de nodige uitrusting voor telkens zowat 750 manschappen in Polen, Roemenië, Bulgarije en mogelijk ook Hongarije.

Sinds de Russische annexatie van de Krim kijkt West-Europa met argusogen naar de houding van Rusland. Onder meer in de Baltische staten en verschillende Oost-Europese landen wordt namelijk gevreesd voor een mogelijke Russische aanval. Kiev en de Westerse landen beschuldigen Rusland er immers van steun te verlenen aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Al wekenlang gaan er geruchten dat Rusland aan de grens met Oekraïne een grote troepenmacht aan het opbouwen is. Duidelijkheid over die berichten is er echter niet.

Het plan moet volgens New York Times nog worden goedgekeurd door Defensieminister Ashton Carter en door het Witte Huis. Of zij het licht op groen zullen zetten is nog niet zeker, zo benadrukt de krant. Sommige NAVO-lidstaten vrezen dat de Amerikaanse operatie tot een Russische reactie zou kunnen leiden.