VS, Canada en Mexico ondertekenen vrijhandelsakkoord

De aftredende Mexicaanse president Enrique Pena Nieto (L), de Amerikaanse president Donald Trump (M) en de Canadese premier Justin Trudeau (R).
AP De aftredende Mexicaanse president Enrique Pena Nieto (L), de Amerikaanse president Donald Trump (M) en de Canadese premier Justin Trudeau (R).
De Amerikaanse president Donald Trump, de Canadese premier Justin Trudeau en de aftredende Mexicaanse president Enrique Pena Nieto ondertekenden vandaag het akkoord over de vrijhandel. Dat akkoord moet het vroegere NAFTA-verdrag vervangen. De ondertekening gebeurde in de marge van de G20-top in Buenos Aires.

Volgens Trump is het akkoord, dat hij USMCA (Verenigde Staten-Mexico-Canada Akkoord) noemt, een "modelakkoord dat het handelslandschap voor altijd verandert". Hij beloofde ook dat het akkoord de werkende mensen ten goede zal komen. Hij verwacht dat de parlementsleden het akkoord zullen bekrachtigen.

Trudeau beklemtoonde dat het "gemoderniseerde" akkoord de middenklasse zal helpen en onzekerheden over handel zal elimineren. Hij merkte ook op dat het akkoord er komt net nu autobouwer General Motors aankondigde fabrieken in de VS en Canada te sluiten. Hij berispte Trump over de Amerikaanse douanetarieven op Canadees staal.

Het akkoord is ondertekend op de laatste dag van het mandaat van de Mexicaanse president. Trump spaarde zijn lof niet voor Nieto. De Amerikaanse president noemde het een "ongelooflijke mijlpaal". Nieto had het over "een nieuw hoogtepunt in onze gedeelde geschiedenis".

REUTERS



Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.