VS bombarderen al-Shabaab in Somalië na bomauto

Zaterdagochtend werd een vrachtwagen met explosieven tot ontploffen gebracht in een drukke wijk van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Minstens 97 mensen lieten daarbij het leven.
REUTERS Zaterdagochtend werd een vrachtwagen met explosieven tot ontploffen gebracht in een drukke wijk van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Minstens 97 mensen lieten daarbij het leven.
Bij Amerikaanse luchtaanvallen tegen de islamitische groepering al-Shabaab in Somalië zijn vier “terroristen” omgebracht. Dat meldt het Amerikaanse militaire hoofdkwartier voor Afrika (Africom). De luchtaanvallen waren een reactie op de aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zaterdagochtend.

De aanvallen op twee locaties van al-Shabaab gebeurden in samenwerking met de Somalische regering, stelt Africom in een mededeling.

Al-Shabaab

Al-Shabaab, een groepering die aan al-Qaida gelinkt is, wil de Somalische regering omverwerpen. De groepering werd in 2011 uit de Somalische hoofdstad Mogadishu verdreven, maar voert vanuit het platteland nog vaak guerrilla-acties en zelfmoordaanslagen uit. Vermoed wordt dat er tussen de 5.000 en 9.000 strijders zijn.

“Sinds de eerste aanslagen van al-Shabaab in 2011 heeft deze groepering genadeloos honderden mensen vermoord”, verklaart de Amerikaanse generaal William Gayler, die de operaties van Africom leidt.

Twee weken geleden viel de organisatie nog een hotel in de hoofdstad aan, waar regelmatig politici, officiers en diplomaten verblijven. Er vielen toen elf doden, onder wie vijf terroristen.

Bomauto

Zaterdagochtend werd nog een vrachtwagen met explosieven tot ontploffen gebracht in een drukke wijk van de Somalische hoofdstad Mogadishu. De ontploffing gebeurde tijdens het spitsuur aan een druk kruispunt met een checkpoint. Daarbij vielen minstens 79 doden en tientallen gewonden. Die aanslag is nog niet opgeëist.

AP
Bij de aanslag in Mogadishu vielen minstens 97 doden en tientallen gewonden.
REUTERS Bij de aanslag in Mogadishu vielen minstens 97 doden en tientallen gewonden.
EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Carin Desmet

    Overal worden de mensen de Amerikanen beu want ze maken overal oorlog om overal baas te spelen... Amerikanen maakt overal duizenden onschuldige burgers en kinderen dood.