VS blijven rangschikking van beste universiteiten domineren

REUTERS
Amerikaanse universiteiten blijven, met 17 hogescholen in de top-20, de jaarlijkse rangschikking van de 500 beste universiteiten ter wereld domineren. Die top-500 wordt opgesteld door de Jiaotong-universiteit van de Chinese metropool Shanghai.

De topdrie wordt, in volgorde, bezet door Harvard, Stanford en het MIT (Massachusetts Institute of Technology). Berkeley, vorig jaar op twee, valt terug tot plaats vier. In de toptwintig ook drie Britten: Cambridge (5), Oxford (10) en het University College van Londen (20). Eerste niet-Angelsaksische universiteit is, op plaats 21, Tokio.
 
Gent
Wat de Belgen betreft: de Universiteit van Gent maakt op de 90ste plaats zijn retour in de top-100. Ook in 2003 zat de UG in dat kransje, met een 99ste plaats. De KUL, de UCL en de ULB zitten allen tussen de plaatsen 101 en 150 (waar de uniefs overigens in alfabetische volgorde in voorkomen). De Universiteit Antwerpen (UA) en die van Luik (Ulg) volgen tussen de plaatsen 200 en 300, en de VUB haalt nog net de lijst.
 
Engelstalig
De manier waarop de lijst wordt samengesteld is niet zonder kritiek. Met name in Europa vindt men dat de criteria ongunstig zijn voor de Europese hogescholen. Zo wordt bijvoorbeeld enkel nagekeken welke artikels gepubliceerd zijn in Engelstalige wetenschappelijke tijdschriften. (belga/kh)