VS beschuldigen Israël en Palestijnen van foltering

UNKNOWN

De Verenigde Staten beschuldigen zowel Israël als de Palestijnen van foltering. Dat staat in het jaarlijkse mensenrechtenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Volgens Israëlische en Palestijnse ngo's hebben de Israëlische autoriteiten (in 2007) gebruik gemaakt van excessief geweld, burgers en gedetineerden mishandeld en Palestijnse gevangen gemarteld", zo stelt het rapport vast.

Overbevolkte gevangenissen
De Amerikaanse bondgenoot Israël "heeft geen passende disciplinaire maatregelen genomen" om deze mensenrechtenschendingen tegen te gaan, zo valt in het rapport te lezen. De Israëlische gevangenissen zijn vorig jaar "streng en overbevolkt gebleven". Israël "heeft de bewegingsvrijheid (van de Palestijnen) ernstig belemmerd en de samenwerking met ngo's beperkt", aldus de tekst.

Palestijnse Autoriteit
Ook de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Mahmoed Abbas wordt vermanend toegesproken. De Palestijnse leiding wordt "foltering, willekeurige en langdurige detentie, slechte detentieomstandigheden, onvoldoende maatregelen om terroristische groepen ervan te weerhouden aanslagen te plegen en onvoldoende transparantie" aangewreven.

Hamas
"Partnergeweld tegen vrouwen, algemene discriminatie van vrouwen en gehandicapten en kinderarbeid blijven ernstige problemen" in de Palestijnse gebieden, zo stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vast. De radicale beweging Hamas, die sinds juni 2007 de controle over de Gazastrook heeft overgenomen, wordt beschuldigd van "standrechtelijke executies en foltering". "In juni (2007) zijn 193 Palestijnen gedood, van wie 181 bij geweld tussen rivaliserende facties. Van hen is 85 procent in Gaza gedood", zo valt nog in het rapport te lezen. (afp/tdb)