VS beschouwen Israëlische nederzettingen niet langer als illegaal

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
Sebastian Willnow/dpa-Zentralbil De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
 De Amerikaanse regering heeft een wijziging aangekondigd van haar standpunt over de Israëlische nederzettingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde vandaag aan dat die door Amerika niet langer als strijdig met het internationaal recht worden beschouwd.

Pompeo verklaarde dat de wijziging is gebaseerd op de feiten ter plaatse, en een kans is voor de Israëli’s en Palestijnen om “samen te komen en een politieke oplossing te vinden voor dit vervelende probleem”. De buitenlandminister zei dat het vorige beleid, dat naar voren geschoven werd door de regering van vorig president Barack Obama, de vrede niet bevorderd heeft.

Hij voegde ook toe dat de veranderde houding niets zegt over de status van de Westelijke Jordaanoever. Die moeten de Israëli’s en de Palestijnen in de toekomst vastleggen in een vredesakkoord. Nederzettingen zijn woongemeenschappen die door Israël worden gebouwd op de Palestijnse gebieden die het sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezet.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het gewijzigde standpunt van de Verenigde Staten over de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever verwelkomd. Hij noemde het “een weerspiegeling van een historische waarheid, dat Joden geen buitenlandse kolonisten zijn in Judea en Samaria”. Voor de Palestijnse autoriteit is de beslissing “nietig” en “onaanvaardbaar”.

Amerikaanse Ambassade

Vorig jaar verhuisde de regering-Trump ook al de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Net als de standpuntwijziging over de nederzettingen was dit erg controversieel. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad, maar een VN-resolutie voorziet dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad zou worden van een ooit op te richten staat Palestina. De meeste landen hebben daarom hun Israëlische ambassade in Tel Aviv gevestigd om niet partijdig te zijn.

In maart erkende de Amerikaanse president Donald Trump formeel de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten. Hiermee werd ingegaan tegen de internationale consensus over de kwestie en met decennia van Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten. Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar die annexatie wordt internationaal niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

Europese Unie

De Europese Unie heeft zichzelf gedistantieerd van de beslissing van de Amerikanen. “Het standpunt van de Europese Unie over het Israëlische nederzettingenbeleid is duidelijk en blijft ongewijzigd”, verklaarde vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid, Federica Mogherini vanavond in Brussel. 

Ze voegde er nog aan toe dat de Israëlische nederzettingen in de ogen van Europa strijdig zijn met het internationaal recht en dat ze de kans op een tweestatenoplossing en een duurzame vrede in de regio ondermijnen.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne Vanhoegaerden

  Ze werden vervolgd in 40/45 in nazi duitsland en doen dit nu zelf. Bezetten land en verdrijven de bevolking die voor hun daar woonden

 • eric maier

  Amerika heeft hiermee weer extra benzine op het vuur gegooid. Niet enkel de Palestijnen maar ook een groot deel van de Arabische wereld is nog meer anti USA en Westers ingesteld hiermee.De Zionisten stelen letterlijk land van anderen buiten Israel op bezet territorium, en de USA zegt, Nice, more of that, no problem. De Zionisten zijn een even groot gevaar voor Israel, als de IS voor de Arabische wereld. Alleen op een andere manier dat de economie in Israel dreigt kapot te maken door radicalisme.

 • Jean West

  benny vandersanden Leer je geschiedens. De Joden hebben het land afgenomen na de eerste wereldoorlog met hulp van de Britten die daar toen baas waren .

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Het is duidelijk dat alle mensen (als ik het zo lees), hebben een zware klap gekregen van antizionisme/antisemitisme. Belgistan is nu een belangrijke bron van gewelddadige jihadisten geworden, zowel in Syrië en Irak als ook binnen Europa. Het land heeft een grote stroom van terroristen naar ISIS in het Midden-Oosten geleverd - inclusief Abdelhamid Abaaoud - die op 13 november de aanslagen in Parijs hebben gepleegd. Maar jullie krijgen je wens, in 2050 een fijne Moskee op elke hoek van de straat.

 • Momkar Momka

  En dat wil de rechtvaardige politieagent van de wereld zijn! Ze geven de zionisten alleen maar nog meer macht om over de zwakkeren te walsen