VS: "Als bondgenoten Huawei niet uitsluiten voor 5G-netwerk, overwegen we inlichtingenban”

REUTERS
De Amerikaanse regering denkt erover om bepaalde inlichtingen niet meer te delen met bondgenoten die voor hun 5G-netwerk gebruikmaken van apparatuur gemaakt door het Chinese Huawei. Dat heeft een hoge functionaris van de Amerikaanse overheid gezegd tegen persbureau Reuters. Volgens hem ziet Washington hierbij geen onderscheid tussen kern- en niet-kernonderdelen van 5G-netwerken.

De Verenigde Staten voorop, bijgestaan door Japan en Australië, vermoeden dat de infrastructuur de deur opent voor spionage door de Chinese staat en het leger.

Ook ons land zou hierdoor geraakt kunnen worden. In België levert Huawei basisstations voor de 4G-netwerken van Proximus en Orange, maar is het bedrijf ook partner van Base/Telenet.  Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) startte vorig najaar een onderzoek naar mogelijke spionage, maar de analyse heeft tot nog toe niets verdacht opgeleverd.

“Als andere landen toelaten dat niet-vertrouwde leveranciers hun 5G-netwerken uitbouwen, zullen we opnieuw moeten beoordelen of we wel informatie kunnen delen en of we met hen op dezelfde manier in contact kunnen blijven zoals we dat nu zijn”, zo stelde Robert Strayer. Hij is bestuurder voor cyberzaken, internationale communicatie en informatiebeleid bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vermeiren

  Met dergelijke dictaten schiet Trump in zijn eigen voeten, dit zal de handelsoorlog met China nog aanwakkeren.

 • Jan Lemmens

  Willen ze dat alleen hun eigen brol op de markt komt? We hebben gezien tot wat dat leidt : Google, Facebook en andere spyware. Dus laat huawei maar komen.

 • Karel Tichmann

  Maandenlang heeft Huawei Technologies Co. te maken gehad met Amerikaanse beschuldigingen om bedrijfsgeheimen van een zakenpartner te stelen en heeft gedreigd Chinese spionage mogelijk te maken via de telecomnetwerken die het in het hele Westen heeft gebouwd. Nu heeft Vodafone Group Plc Bloomberg erkend dat het al voor jaren kwetsbaarheden heeft geconstateerd met apparatuur die geleverd is door Shenzhen, Huawei, voor de Italiaanse activiteiten van de koersbeurs.

 • Wesley Gevaert

  Zo wil hij dus aan marktconcurrentie doen? Ze spioneren toch allemaal dus wat maakt het uit.

 • Bo Uvier

  Zonder een Amerikaanse 5G verliest de VS zelf de mogelijkheid om te spioneren en infiltreren.