Vrouwen willen beha's in alle huidskleuren en starten actie #benniebeige

De Nederlandse Rowan Blijd vindt het niet oké dat lingeriewinkels maar één tint huidskleurige beha in de winkels hebben liggen.
Screenshot Yo Mo! De Nederlandse Rowan Blijd vindt het niet oké dat lingeriewinkels maar één tint huidskleurige beha in de winkels hebben liggen.
"Meer kleur in de mode-industrie." In Nederland zijn enkele vrouwen een campagne gestart onder de hashtag #benniebeige. Ze vinden het vreemd dat er enkel ondergoed bestaat in de huidskleur van blanke vrouwen. "Toen we winkelketens daarop aanspraken, zeiden ze ons dat we de beha's maar moesten verven", klinkt het.

Volgens visagisten en dermatologen zijn er in totaal zes verschillende huidtinten waar tot nu toe eigenlijk geen rekening mee wordt gehouden. Wie een donkere huidskleur heeft, vindt dus niet onmiddellijk iets dat haar past als ze iets 'huidkleurigs' zoekt. Het initiatief voor de campagne #benniebeige kwam er door de Nederlandse Rowan Blijd (26), presentator van een online platform en YouTube-kanaal Yo Mo!. Met haar actie vraagt ze aandacht voor het gebrek aan keuze die donkere vrouwen hebben wanneer ze de grote Nederlandse modeketens binnenstappen. 

"De budgetlingeriewinkels hebben eigenlijk maar één tint huidskleur", vertelt Rowan aan de Nederlandse pers. Enkele vrouwen - maar ook politici - steunden al haar actie. Ze richt zich nu ook tot de ketens: "Een reactie was dat we het ondergoed dan maar zelf moeten verven. Of dat huidkleurig ondergoed helemaal niet in de mode is." Volgens haar moet dat soort lingerie ook niet sexy zijn of modieus, maar vooral functioneel. "Het is ondergoed dat je niet door de kleding ziet. Er is momenteel niets voor vrouwen met onze kleur. En dat willen we aankaarten."

Met pamfletten aan onder meer Hunkemöller, Sapph en Zeeman vragen de vrouwen nu aandacht voor de kwestie. "Ik hoop gewoon dat wanneer ik een lingerie zaak inloop ik kan zien dat er ook aan de donkere vrouw is gedacht", sluit Rowan af.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  als men enkel aan verkoopscijfers denkt bedenk ik mijzelf wel aan die strategie; smeken voor geld aan zij die geen geld hebben , ga dat maar eens uitleggen aan een bank

 • Caroline Bex

  Winkels denken enkel en alleen aan hun verkoopcijfer. Het maken van een huidkleurige bh voor donkere types zal niet winstgevend genoeg zijn gezien de beperktere vraag. Jammer maar dit is de realiteit! Misschien eens online zoeken?

 • Marc Geerts

  #zekakkenoponzekop = ze kakken op onze kop.

 • karin verwimp

  Man was da weer voor gezaag. Niks zo lelijk als een "huidkleurige" BH. Die zijn maar voor één ding goe: ervoor zorgen dat ewe sjoe z'n goesting op slag ribbedebie is.

 • Heidi Werbrouck

  Huidskleur??? Ik heb nog nooit een gezonde mens met deze kleur geweten.