Vrouwen in Saoedi-Arabië registreren zich voor het eerst om te stemmen

AP
Tijdens aankomende gemeenteraadsverkiezingen mogen vrouwen in Saoedische vrouwen voor het eerst stemmen en zichzelf verkiesbaar stellen. Daarmee wordt de belofte die koning Abdullah in 2011 deed nageleefd.

Vrouwen in Saoedi-Arabië hebben 21 dagen de tijd om zich te registreren voor de verkiezingen van 12 december. Verwacht wordt dat er tijdens deze verkiezingen ook zo'n 70 vrouwelijke kandidaten mee zullen doen. Zowel voor de mannelijke als vrouwelijke kandidaten is het verboden om foto's van zichzelf te gebruiken tijdens de campagne.

Hoewel het stemrecht een belangrijke stap voor vrouwenrechten in het ultraconservatieve koninkrijk is, zeggen critici dat de verkiezingen uiteindelijk weinig verschil zullen maken. De rol van de gemeenteraad in Saoedi-Arabië is erg beperkt en heeft bijvoorbeeld niet de macht om wetten op te stellen.

Ook is het voor Saoedische vrouwen nog steeds verboden om auto te rijden, mogen ze niet in een hotel slapen zonder toestemming van een man, kleren passen tijdens het winkelen of, bijvoorbeeld, een begraafplaats te bezoeken.