Vrouwen in oorlog net zo wreed als mannen

SS-kampbewaakster Irma Grese beging in concentratiekamp Auschwitz misdaden tegen de menselijkheid. Ze werd in 1945 ter dood veroordeeld en terechtgesteld. Grese was 22.
Wikimedia SS-kampbewaakster Irma Grese beging in concentratiekamp Auschwitz misdaden tegen de menselijkheid. Ze werd in 1945 ter dood veroordeeld en terechtgesteld. Grese was 22.
Wie dacht dat vrouwen minder wreed zijn dan mannen, heeft het mis, schrijft de Volkskrant. In gewelddadige conflicten zoals in Irak, Syrië, Soedan en Sierra Leone begaan ze dezelfde gruweldaden als mannen: moorden, martelen, verkrachten en zelfmoordaanslagen.

Dat concludeert de Nederlandse criminologe Alette Smeulers uit onderzoeken naar daders en slachtoffers in uiteenlopende gewelddadige conflicten wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ten onrechte blijft de rol van vrouwen onderbelicht en worden zij, als ze al in de belangstelling staan wegens oorlogsmisdaden, neergezet als geestelijke gestoord of monsterlijke sadist.

"Het zijn in meerderheid gewone vrouwen, die net zoals gewone mannen in een oorlogssituatie in staat blijken wreedheden te begaan", aldus de hoogleraar internationale criminologie aan de Universiteit van Tilburg.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels