Vrouwelijke politici niet geholpen door Arabische Lente

Politiek blijft nog voornamelijk een mannenzaak in de Arabische landen. Hier de Tunesische president Marzouki (R) met de Marokkaanse regeringsleider Benkirane.
AP Politiek blijft nog voornamelijk een mannenzaak in de Arabische landen. Hier de Tunesische president Marzouki (R) met de Marokkaanse regeringsleider Benkirane.
Ondanks de veelbelovend gestarte 'Arabische Lente' is het aantal vrouwen in de Arabische parlementen op 10,7 procent gebleven in 2011. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties, dat vandaag voorgesteld werd in New York.

"Ondanks een veelbelovend jaarbegin blijft de Arabische regio de enige in de wereld waar geen enkel parlement een minimum van 30 procent vrouwen haalt", aldus het rapport, dat gepubliceerd werd op de website van de Interparlementaire Unie (UIP). De UIP vindt het wel "bemoedigend" dat sommige landen quota's hebben ingevoerd, zoals Marokko, waar het lagerhuis niettemin maar 16,7 procent vrouwen telt.
 
Het Tunesische parlement, daarentegen, telt na de verkiezingen van oktober 2011 twee vrouwelijke verkozenen minder. En in Egypte, waar een nieuw parlement aantrad in januari 2012, ging het percentage vrouwen naar beneden van 12 naar 2 procent.