Vrouw zit 9 dagen aan sterfbed broer en laat uiteindelijk machines uitschakelen. En dan blijkt hij iemand anders te zijn

Getty Images
Een Amerikaanse vrouw is een rechtszaak begonnen tegen een ziekenhuis in de Bronx voor nalatigheid en het veroorzaken van ernstige emotionele schade. Shirell Powell (48) werd afgelopen zomer naar St Barnabas geroepen nadat haar broer er bewusteloos was binnengebracht met een overdosis. 9 dagen waakte ze aan zijn ziekbed, tot de dokters haar vertelden dat ze niets meer voor hem konden doen. Powell liet de machines die hem in leven hielden uitschakelen en begon met de voorbereidingen van de begrafenis. En toen bleek er plots een vergissing gebeurd te zijn.

De man van wie de vrouw uit Brooklyn de machines had laten uitzetten, bleek haar broer Fred Williams (40) niet te zijn maar een man die toevallig dezelfde naam – Freddy Clarence Williams – en leeftijd had. Haar broer zat op dat moment in de cel in New York omdat hij iemand zou hebben aangevallen.

Lijkschouwer

Het was de lijkschouwer die het misverstand bij de autopsie ontdekte, aldus The Washington Post. “Ik viel bijna in zwijm toen ik het hoorde”, vertelt de vrouw. “Ik heb het leven beëindigd van iemand die ik helemaal niet ken. Ik gaf de toestemming. Ik ben er helemaal kapot van.”


In de New York Post deed de vrouw het hele ongelofelijke verhaal. Dat begon op 15 juli vorig jaar, toen een zekere Freddy Clarence Williams (40) het St Barnabas Hospital werd binnengebracht. Hij was bewusteloos na een overdosis drugs, volgens de gerechtsdocumenten, en werd geïdentificeerd aan de hand van zijn socialeverzekeringskaart die hij bij zich had.


Het ziekenhuis ontdekte dat Fred Williams een zus Shirell had en zij werd meteen gecontacteerd. Met het slechte nieuws dat haar broer hersenschade had opgelopen en op sterven lag. De vrouw haastte zich naar het ziekenhuis. “Hij had buisjes in zijn mond en droeg een nekbrace”, vertelt ze. “Hij zag er wat opgezwollen uit. Maar hij leek erg op mijn broer.”

Na twee dagen van tests kwamen de dokters opnieuw met slecht nieuws. Haar broer was hersendood. “Hij is mijn kleine broer, het deed erg veel pijn om dat te horen”, aldus de vrouw. “Ik was bezorgd, ik weende en belde iedereen om het te vertellen. Een vreselijk gevoel.”

Ze vroeg haar familie om langs te komen en afscheid te nemen. Toen haar zus de eerste keer binnenkwam, twijfelde ze echter of de man wel hun broer was. Ze vond dat hij er zwaarder uitzag. Maar toen ze dichterbij ging kijken en ze zijn – gezwollen – gezichtsstructuur zag, bedacht ze zich.

Haar zus en haar oom waren er ook bij toen ze op 29 juli de machines liet uitzetten die de man in leven hielden. “Het was vreselijk, ik huilde”, vertelt ze daarover.

Dochters

Ook zijn twee dochters Brooklyn (17) en Star (18) hadden het moeilijk. “Brooklyn was hysterisch”, klinkt het. “Ze hield zijn hand vast, kuste hem en weende.” (lees hieronder verder)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Toen Shirell na het overlijden de begrafenis aan het voorbereiden was, kreeg ze plots telefoon en werd duidelijk dat de man in het ziekenhuis iemand anders was dan haar broer. “Ze belden net op tijd, we zouden zonder het te weten iemand anders begraven hebben.”

Opgelucht

Haar broer bleek in realiteit in de gevangenis te zitten. Opgelucht belde ze hem in Rikers Island, maar het misverstand veroorzaakte wel spanningen tussen hen. Meer bepaald haar beslissing om de machines uit te zetten. “Hij kon er niet over dat ik zijn leven had laten beëindigen”, zegt ze. “Maar toen ik uitlegde dat je niets meer kon doen als iemand hersendood was, begreep hij het toch.”

De vrouw probeerde ook te achterhalen wie de hersendode man was bij wie ze bijna twee weken had gewaakt, om contact te kunnen opnemen met zijn familie en haar medeleven te betuigen. Maar ze kreeg de gegevens niet om redenen van privacy. “Ik blijf er maar aan denken”, zegt ze nog. “Ik was bij hem toen hij zijn laatste adem uitblies. Het brengt me helemaal van mijn stuk. Ik ben dankbaar dat hij mijn broer niet was. Maar hij was wel de vader of de broer van iemand anders.”

Het ziekenhuis wil voorlopig niet reageren, maar liet wel al weten via een woordvoerder dat ze “het nut niet inziet van een rechtszaak”. Het is niet duidelijk hoe groot de schadevergoeding is die Shirell Powell vraagt.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  In Amerika is het zeer normaal dat mensen familieleden uit het oog verliezen. De afstanden zijn er groter.

 • johanneke li

  Vergissen is menselijk, spijtig maar kan gebeuren. Gezien de samenloop van omstandigheden kan je moeilijk iemand met de vingers wijzen; verschillende personen hebben allen dezelfde fout gemaakt!

 • Mathieu Vandelook

  Lijkt me redelijk logisch, heel dat fiasco heeft 9 dagen geduurd. Moet best een emotionele rollercoaster zijn geweest, grove nalatigheid van het ziekenhuis.

 • andre Dewilde

  Mij maak je niet wijs dat de politie, noch zijn zus of zijn kinderen, verwittigd hadden dat hun " zo geliefde vader" in de cel zat. Trouwens, waar was de echte familie, van degene die in coma lag, dan? Dit was moord met voorbedachte rade. Zus wou broer kwijt. Spijtig genoeg was het iemand anders met de identieke naam wiens leven ze ontnomen heeft.

 • Benji Hansens

  Ja als je aan zijn bed ligt, zie je dan niet dat dat niet uw broer is?!