Vrouw vindt winnend ticket EuroMillions ter waarde van 163 miljoen euro, maar dan daagt rechtmatige eigenaar op

AFP
Een megawinst van 163 miljoen euro, twee ‘winnaars’ en een bikkelharde juridische strijd. Het lijkt wel het scenario van een film, maar het is echt gebeurd bij onze zuiderburen. Een vrouw die per toeval het winnende ticket op de openbare weg vond, heeft een stuk van de omvangrijke geldsom kunnen claimen. En de Franse fiscus die ook een deel van de koek wilde, is eraan voor de moeite.

Dit onwaarschijnlijke verhaal start op 13 september 2011, maar kwam nu pas aan het licht nadat Le Dauphiné Libéré een recent arrest van een Parijse rechtbank onder ogen kreeg.

Die bewuste avond in 2011 levert een winnend ticket van EuroMillions maar liefst 163 miljoen euro op, de tweede grootste winst ooit in Frankrijk. Maar de winnaar speelt het lottoformulier kwijt. Een andere persoon, mevrouw D., vindt het gegeerde lotje per toeval op de openbare weg en rept zich vervolgens naar het hoofdkantoor van Française des jeux om de winst op te eisen. Maar de rechtmatige winnaar doet enkele dagen later net hetzelfde. De man geeft aan dat zijn ticket zoek is, maar kan desalniettemin bewijzen dat hij de rechtmatige eigenaar is.

Photo News

Het reglement van het spelletje is nochtans duidelijk. Het winnende bedrag kan enkel overgemaakt worden aan de rechtmatige winnaar die in het bezit is van het winnende formulier. Aan die twee voorwaarden moet altijd voldaan zijn. Het antwoord van Française des jeux aan de twee betrokkenen volgt snel: probeer onderling een akkoord te vinden. En dat lukt op 5 oktober 2011. Mevrouw D. die het lot heeft gevonden, verzaakt aan haar recht om de winst op te eisen en geeft het ticket terug aan de ‘echte’ winnaar. Die laatste engageert zich om in ruil 12 miljoen euro - of 7,5 procent van het totaalbedrag - aan haar te schenken.

Het is op dat moment dat de fiscus van zich laat horen. Lottowinnaars moeten geen belasting op de gewonnen som betalen. Maar de belastingdienst beschouwt mevrouw D. niet als een winnaar. Ze heeft het geld eenvoudigweg gekregen en de fiscus eist dat ze enkele miljoenen aan belasting betaalt.

De vrouw gaat daartegen in beroep en heeft eind vorige maand gelijk gekregen van de rechtbank. De Franse overheid loopt aldus een stevig bedrag mis. Kers op de taart voor mevrouw D.: de staat is veroordeeld tot het betalen van 2.000 euro aan haar voor de gemaakt gerechtskosten. Resultaat: dit verhaal kent twee winnaars en een verliezer, de fiscus. 

photo_news64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Vriends

  Wat ne zever wie gelooft dat nu .

 • avelino garcia

  Men kan dat bewijzen aan de hand van de plaats , dag en het tijdstip dat het lot aangekocht is, een valse eigenaar zal deze vragen nooit correct kunnen beantwoorden.

 • Wesley Gevaert

  Je kan er je naam en aankoopdatum misschien opschrijven, als dat mag.

 • marie-claire de bosscher

  goed zo !

 • sven verschooten

  Rachid, misschien nog eens lezen dan hé, er staat "desalniettemin kon bewijzen dat het lotje van hem is"