Vrouw van al-Baghdadi spreekt. “Heel wat informatie gegeven over werkwijze IS”

Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi, een vrouw van de gedode IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.
AP Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi, een vrouw van de gedode IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.
Een van de vrouwen van de omgekomen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, die door Turkije werd gearresteerd, heeft "heel wat informatie" gegeven over de terroristische organisatie. Dat zeggen de Turkse autoriteiten vandaag. 

De Turkse president Erdogan maakte gisteren bekend dat Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi bij de Syrische grens werd opgepakt, en dat al in juni 2018. 

De vrouw zou onder andere hebben verteld hoe IS van binnenuit te werk gaat. Details hierover gaven de Turkse autoriteiten niet. "We kunnen bevestigen dat we al veel dingen wisten", zei een woordvoerder. "Maar we hebben ook nieuwe informatie gekregen die tot nieuwe arrestaties heeft geleid.”

Al-Baghdadi, die meerdere vrouwen had, kwam vorige maand om bij een operatie van Amerikaanse speciale eenheden in het noorden van Syrië. Gisteren maakte Erdogan ook bekend dat Turkije naast Al-Qubaysi ook een zus en een zwager van de terroristische leider heeft opgepakt.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De Turkse veiligheidsdiensten kunnen woorden in haar mond leggen ... de vrije pers zal het nooit weten want die bestaat niet meer.

 • jean-luc barra

  Zal wel. Gezien haar leeftijd in hun cultuur de laatste in de pikorde. Dan maar eender wat uitkramen om zich interessant te maken.

 • Saadia Sellak

  In de Arabische cultuur van het Midden Oosten zijn vrouwen nauwelijks op de hoogte van mannenzaken. Aan haar ogen en gezicht te zien, lijkt zij me meer een vrouw die geïsoleerd en in beperkte vrijheid leefde. Turkije gebruikt haar om de nodige propaganda te verkondigen.

 • Gino Denil

  Turkije wil zijn gezicht wat redden. Nu blijkt dat de kalief al geruime tijd op enkele kilometers van hun grens zat. Overal zien ze vermeende Koerdische terroristen. Maar een grote groep IS terroristen met hun leider op enkele kilometer van hun grens niet. Was hun veilige zone een middel om hem te beschermen en een nieuwe start te geven?

 • michel De Blay

  Die was ook op de hoogte dat haar man Yezidi vrouwen martelde en verkrachte en dus even schuldig.