Vrouw sterft "na eten van giftige paddenstoel" in Spaans sterrenrestaurant

Het exterieur van het restaurant.
Google Maps Het exterieur van het restaurant.
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek begonnen naar het sterrenrestaurant RiFF in Valencia. Aanleiding is het overlijden van een 46-jarige vrouw. Ook andere gasten werden ziek na een bezoek aan het restaurant. Ze hadden allemaal het verrassingsmenu met daarin morieljes besteld. De zaak is voorlopig dicht. 

De 46-jarige vrouw ging zaterdag 16 februari samen met haar man en zoon (12) uit eten ter ere van de verjaardag van haar echtgenoot. Al tijdens het diner werd ze ziek en ging ze naar huis. De volgende ochtend stierf ze.

Haar man en zoon voelden zich na afloop van de maaltijd ook niet lekker, maar ze werden de volgende ochtend weer gezond wakker. Daarnaast kampten nóg eens achttien andere gasten van het restaurant met ziekteverschijnselen nadat ze er het afgelopen weekend hadden gegeten. Ze stellen het ondertussen weer goed.

Het restaurant RiFF - in het centrum van Valencia - heeft één Michelin-ster en staat onder leiding van de Duitse chef Bernd H. Knöller. Die liet in een officiële verklaring weten dat hij de omstandigheden betreurt en dat het restaurant gesloten blijft totdat het onderzoek volledig is afgerond. “We bieden onze volledige medewerking aan de autoriteiten. Ongeacht de oorzaak wil ik mijn diepe spijt betuigen voor wat er is gebeurd.”

Morielje

De autoriteiten zijn erin geslaagd om 75 mensen op te sporen die tussen 13 en 16 februari een bezoek brachten aan het restaurant en stelden vast dat er in totaal 29 mensen een voedselvergiftiging opliepen, waaronder drie gezinnen.

De resten van het menu van afgelopen weekend zijn inmiddels overgedragen aan de Spaanse voedsel- en warenautoriteit. Deze doet nu onderzoek naar de ingrediënten. Vooral de morielje, onderdeel van een van de zeven gangen in het verrassingsmenu, is verdacht. Deze sponsachtige zakjeszwam is giftig als hij rauw wordt gegeten. De paddenstoel moet goed verhit worden, voordat hij wordt genuttigd. Vaak worden de paddenstoelen in reeds verhitte en daarna gedroogde vorm verkocht om zo de kans op vergiftiging te minimaliseren. Hoe de paddenstoelen in het Spaanse restaurant dit weekend exact zijn bereid, is niet bekend. 

Ana Barceló - een hoge Spaanse ambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid - bevestigt het onderzoek aan de Spaanse krant El País. “Het restaurant en de keuken van RiFF zijn inmiddels gecontroleerd. We hebben daar geen misstanden aangetroffen. Verder onderzoek moet uitwijzen of dat wel het geval is met het geserveerde eten.” Volgens Barceló moet uit de autopsie van de overleden vrouw blijken waaraan zij precies is overleden. Dan zal ook duidelijk worden of de morieljes iets met haar dood te maken hebben. 

Het interieur van het restaurant.
Google Maps Het interieur van het restaurant.



15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Angelo De vie

    Tot zover het verrassingsmenu... ja hallo ga Dan eens eten zeg!

  • Claude Broucker

    paddestoelen in het bos zijn altijd gevaarlijk claude broucker

  • Jan Heyvaerts

    Bedankt voor de verhelderende reactie Wim Haezaerts.

  • Zjeppe Fierens

    Tegenwoordig is het in dat sterrenchefs zelf de velden in trekken om onkruid te plukken voor hun restaurant. Ze hebben nul kennis van toxicologie of wilde flora maar zwieren alles wat enigszins smaak heeft of er goed uit ziet, op uw bord (tot mieren toe). Dit is volgens mij nog maar een begin...

  • Tim Browne

    De titel lijkt iets te bevestigen wat dus nog helemaal niet zeker is als je de rest van het artikel leest