Vrouw spuwt in richting van politie. Vijf agenten werken haar hardhandig tegen de grond

AP
In de Verenigde Staten is ophef ontstaan over een video waarop te zien is hoe vijf agenten een vrouw hardhandig aanpakken. De aanleiding? Ze spuwde in hun richting.

Het incident gebeurde zaterdag in Portland (Oregon), waar een grote extreemrechtse betoging én een antifascistische tegenbetoging plaatsvonden. De vrouw in kwestie, die zich op Twitter Hannah noemt, zette een foto van haar blauwe plekken online.

“Dit is niets in vergelijking met wat sommige mensen hebben meegemaakt, en ik wil niet in de schijnwerpers staan, maar is dit nodig voor het spuwen in de richting van agenten?”, vraagt ze. “Voor alle duidelijkheid, ik spuwde in hun richting, niet eens op een agent en ik werd aangepakt door vijf agenten. Is dat nu echt nodig? Ik werd wakker met blauwe plekken op heel mijn lichaam.”

Politiegeweld

Dit politiegeweld is onaanvaardbaar, stelt Riley Renn, de vrouw die de beelden maakte. “Politiegeweld kan op geen enkele manier getolereerd worden”, zegt ze aan The Independent. “Veel tegenbetogers waren ook daar om zich uit te spreken tegen het feit dat de enorme politiemacht in de VS amper rekenschap hoeft af te leggen.”

Het is niet duidelijk of de vrouw deel uitmaakte van de betogingen of gewoon langskwam, maar de politie zegt dat ze momenteel niet wordt aangeklaagd. Een politiewoordvoerder stelt aan The Independent dat het verdere onderzoek moet duidelijk maken of dat alsnog zal gebeuren. De woordvoerder laat ook weten dat alle gebruik van geweld door de politie wordt geëvalueerd. Zaterdag werden in totaal 13 mensen opgepakt.

AP35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Jorissen

  Terecht. De verontwaardiging moet niet naar de agenten gaan, maar naar die vrouw

 • Michel Van Limbergen

  Het toont weinig respect al je naar iemand spuwt, het kan dan niet verwonderlijk zijn dat je hardhandig wordt aangepakt, hetzij door politie, hetzijn anderen!

 • Didier Droyers

  Beste Frank Van den Abbeele, net een mooi voorbeeld van hoe mensen zoals jij zwart wit zijn. Het spuwen ontstaat als een eerdere verkregen opmerking en dus ongehoorzaamheid. In een maatschappij zijn er regeltjes om net niet te vervallen in chaos en zijn er mensen (politie, ouders, leraars,...) die toekijken op het naleven van deze regeltjes. Indien je denkt te kunnen ontwaken morgen in een peace en love verhaal, koop dan een eiland en ga daar je tent opzetten.

 • Francis Potters

  Actie, reactie. Verdiend loon. Toon respect en er gebeurt je niets.

 • Frank Van den Abbeele

  Onbegrijpelijke reacties hier die dit politiegeweld goedkeuren , zonder enige nuance.Ik merk meer en meer dat onze maatschappij stilletjes aan rijp is voor een dictatoriaal regime.De hardheid in doen en denken, het zwart-wit simplistisch denken en onverdraagzaamheid, zijn allemaal tekenen aan de wand