Vrouw riskeert 10.000 euro boete als ze nog foto’s van zoon op Facebook zet

ANP XTRA
Zet jij ook wel eens foto's van je kinderen op Facebook of Instagram? Misschien zet deze rechtszaak in Italië je dan aan het denken. In Rome heeft een rechtbank beslist dat een moeder 10.000 euro boete krijgt, tenzij ze stopt met foto's van haar 16-jarige zoon online te zetten. 

Het begon allemaal met een echtscheidingsprocedure. Tijdens die zaak kwam aan het licht dat de tiener het grondig beu was dat zijn moeder voortdurend foto's van hem online plaatste, zonder zijn toestemming. De tiener vroeg de rechtbank om hem daartegen te beschermen. De Italiaanse wetgeving rond auteursrecht zegt dat de persoon die op een foto staat, zelf beschikt over de auteursrechten. Daarom oordeelde de rechtbank in het voordeel van de jongeman.

Toestemming van beide ouders

De vrouw riskeert nu 10.000 euro boete, tenzij ze ermee stopt om nog zaken over haar zoon online te publiceren. Ze moet ook alle oude afbeeldingen, berichten en video's over haar zoon verwijderen van haar accounts op sociale media.

Eerder besliste een andere rechtbank in Italië, ook tijdens een echtscheiding, dat foto's van kinderen alleen online gepost mogen worden, als daar toestemming voor is van beide ouders.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eric De landtsheer

  Minder wereldvreemde rechter hier, goede uitspraak!!!

 • Jack Dereder

  Als uw kind niet akkoord is moet je dat respecteren. Hoe moeilijk is dat nu?

 • Heidi Werbrouck

  Hoe zou je je zelf voelen miest iemand dat bij jou doen?

 • Nadia Mampaey

  Ik vraag altijd aan mijn kinderen of ze het goed vinden dat ik iets van hun post op fb! Als ze het zelf niet willen, omdat het voor mij grappig lijkt, kan het voor hen net gênant zijn. Ze hebben ook rechten.

 • Karel Flanders

  Eindelijk eens een positieve boodschap. Nu nog fb en instagram zelf aanpakken zodat ze verplicht zijn om foto's te verwijderen als je erop staat en het zelf niet wil. En veel ouders zoeken idd aandacht door dagelijks foto's van hun kinderen in alle soorten posities en kleding (of geen) te posten.