Vrouw op straat doodgestoken door ex: “Ze was gevlucht omdat ze het beu was klappen te krijgen”

De technische recherche voert sporenonderzoek uit op de plek van de misdaad. Razia had toen net boodschappen gedaan.
Twitter De technische recherche voert sporenonderzoek uit op de plek van de misdaad. Razia had toen net boodschappen gedaan.
In de Franse stad Besançon is vorige dinsdag een 34-jarige vrouw van Afghaanse origine doodgestoken op straat. De politie heeft een klopjacht geopend op haar ex. Zijn signalement is nu in de hele Schengenzone verspreid.

Razia had net boodschappen gedaan toen ze aangevallen werd. Ze kreeg messteken in de borstkas en de nek. Haar bloedsporen op de grond maakten duidelijk dat ze geen enkele kans maakte.

Beelden van een bewakingscamera toonden aan dat Razia gevolgd werd net voor ze vermoord werd. “Er bestaat geen twijfel, het was haar ex“, stelde procureur Étienne Manteaux. “De hoofdverdachte is een Afghaan van 38 jaar”, voegde commissaris Charly Kmyta toe. “Hij is 1,75 meter groot en heeft een tatoeage op de rechterschouder.”

De gezochte Afghaan van 38 jaar.
Rv De gezochte Afghaan van 38 jaar.

“Ze wist dat hij haar wilde doden”
De vrouw was in 2016 als vluchtelinge met haar drie kinderen naar Frankrijk gekomen. Haar problematische thuissituatie was geen geheim. “Razia is weggegaan bij haar man omdat ze het beu was klappen te krijgen”, aldus de voorzitter van Solidarité Femmes (een organisatie die strijdt tegen geweld op vrouwen; nvdr). “Sindsdien hield ze zich schuil, ze wist namelijk dat hij haar wilde doden. Ze was goed geïntegreerd en wilde zelfs lessen gaan volgen om zichzelf te verdedigen.”

Vier klachten
De vrouw had al vier klachten tegen haar gewelddadige partner ingediend. De eerste werd geklasseerd, de drie andere werden nog altijd onderzocht. In juli werd hem wel een contactverbod opgelegd. Razia dook onder in een vluchthuis, maar toch wist hij haar dus te pakken te krijgen.

Vanavond staat in Besançon een bijeenkomst ter ere van de omgekomen vrouw gepland. “In eerste instantie voor haar vrienden, maar wie steun wil betuigen aan slachtoffers van partnergeweld is natuurlijk ook welkom”, klinkt het.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Je moet die man daar toch niet voor straffen dat is hun mentaliteit en hun overtuiging. Straks klaagt hij nog de Franse staat aan voor racisme. Eddy van Dorst als mijn dochter afgeslagen word zou ik dit geen tweede keer laten gebeuren en geen klacht neerleggen en jaren toekijken.

 • Yves Van Rossem

  De vrouw had al vier klachten tegen haar gewelddadige partner ingediend ... de laksheid van het gerechtelijk apparaat ...

 • Maurice Keukelaers

  Voor de zoveelste maal moeten we vaststellen dat de politie / justitie in zulke gevallen niets kan of wil doen tot het te laat is. Het moet toch mogelijk zijn om zo'n vrouw en haar kinderen een complete naamsverandering (naam en voornaam) toe te staan en ze te verhuizen naar de andere kant van het land of een ander EU land. Desnoods met recuperatie van de kosten achteraf.

 • Mo Biraja

  Aan al diegenen die dit wil linkken aan andere cultuur ik lees elke dag de Vlaamse kranten en komt hier zelfs vaker voor maar dan wordt relatie problemen id pasionele moord genoemd etc...... Alemaal ni goed te keuren natuurlijk Maar geen dubbele maten gewichten a.u.b dank u

 • Mark Deckers

  @Els Vervoort: "Wanneer mogen we op school lessen verwachten die ons tenminste de basis bijbrengen van wat goed en slecht is?" - Excuseer ? Op school nog wel ? Het is de taak van de ouders om hun kinderen dat soort opvoeding te geven, en daar lijkt het meer en meer aan te schorten !