Vrouw krijgt 1,4 miljoen euro nadat ze 10 jaar onschuldig in cel zat door jaloerse agent

Roseanne Beckett (midden): "Gerechtigheid is geschied".
EPA Roseanne Beckett (midden): "Gerechtigheid is geschied".
Een Australische vrouw heeft tien jaar lang onschuldig in de gevangenis gezeten. De boosdoener: een agent die het niet kon verkroppen dat ze hem had afgewezen. Hij vervalste bewijs en wist haar veroordeeld te krijgen. Een rechter besloot vandaag dat de vrouw 2,3 miljoen Australische dollar schadevergoeding krijgt, omgerekend 1,4 miljoen euro.

Roseanne Beckett had een restaurant in Taree, ten noorden van Sydney. Daar brak in 1983 brand uit. Rechercheur Peter Thomas kwam langs om het voorval te onderzoeken. Tijdens zijn werk begon hij allerlei suggestieve opmerkingen te maken. Beckett ging daar niet op in, maar diende een klacht in bij de politie. Vervolgens werd ze zelf verdacht van brandstichting, maar nooit vervolgd.

Een paar jaar later trouwde Beckett met een andere man, een kennis van agent Thomas. Die was belust op wraak. In 1991 arresteerde hij haar, omdat ze iemand zou hebben ingehuurd om haar man te vermoorden. Thomas legde onder meer een wapen in haar huis. Ze werd veroordeeld, ook in hoger beroep, maar na een paar jaar drong het door dat ze misschien onschuldig was. Daarom werd ze in 2001 vrijgelaten. Een rechter deed de zaak in 2005 over en sprak haar alsnog vrij.

Woest
Na jaren procederen krijgt Beckett nu een schadevergoeding. Ze is woest op de politie. "Ze zijn monsters. Ze hebben me door de hel gesleept, van rechtbank naar rechtbank, op kosten van de belastingbetaler", zei ze tegen Australische media. "Overwinning, eindelijk de overwinning. Ik heb hier 26 jaar lang mee geleefd. Ik had nachtmerries. Ik heb een verlamde dochter, ik moest overeind blijven, maar ze hebben me bij elke wending geschopt en geschopt".

De agent kan niet meer worden vervolgd, hij is vorig jaar overleden.