Vrouw gijzelnemer Sydney: "Ik ben een terroriste"

Hoe meer details er bekend raken over het leven van de gijzelnemer in Sydney, hoe meer wenkbrauwen de hoogte ingaan. Zo duiken er nu filmpjes op waarin zijn vrouw toegeeft een terroriste te zijn.

Sheikh Man Haron Monis (50) gijzelde gisteren 17 uur lang een twintigtal mensen in het Lindt Chocolat Cafe in Sydney. De gijzeling eindigde met zijn dood, en de dood van twee gijzelaars.

Ook zijn vrouw blijkt echter geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De 35-jarige Amirah Droudis, een Griekse die zich bekeerde tot de Islam, is momenteel vrij op borgtocht. Ze wordt beschuldigd van medeplichtigheid bij de moord op Monis' ex-vrouw, die in april 2013 enkele messteken kreeg en daarna in brand werd gestoken. Daarnaast werd ze samen met Monis ook al vervolgd omdat ze haatbrieven stuurde naar de familieleden van omgekomen Australische soldaten.

De vrouw geeft zelf toe een terroriste te zijn. In 2009 postte ze een aantal video's van zichzelf  op YouTube waarin ze, gekleed in een niqab, terrorisme als de 'wil van God' omschrijft. Ze toont zich opgetogen over de aanvallen van 9/11 en de bommen in Bali in 2002. "We zijn blij om de straf van de Holocaust", klinkt het nog. Ze geeft grif toe een terroriste te zijn: "Ik geef het formeel toe: ik ben al vele jaren een terroriste".

Droudis krijgt sinds gisteren bakken kritiek te verwerken. De politie doorzocht intussen al het huis van het koppel, waarbij heel wat spullen in beslag werden genomen. De agenten weigeren echter commentaar te geven op het lopende onderzoek.