Vrouw getuigt over politiegeweld: "Ze braken een voor een mijn vingers en betastten mijn borsten"

De vreselijke getuigenis van de Catalaanse Marta Torrecillas is een van de vele verhalen die het geweld aantonen waarmee de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil de Catalaanse burgers bejegenden op verschillende plekken in Catalunya. Torrecillas werd in Barcelona in de wijk Eixample aan het Institut Pau Claris hard aangepakt door de politie terwijl ze ouderen en kinderen probeerde te beschermen.

Via een radioboodschap in het Catalaans verspreidde Marta al snikkend haar ervaring. "Ik was oude mensen aan het beschermen, want ze sloegen kinderen en ouderen. Toen gooiden ze me van de trap, gaven me klappen en hebben mijn vingers een voor een gebroken. Ook tilden ze mijn kleding op en hebben ze al lachend mijn borsten betast. Daarna sloegen ze me opnieuw terwijl iedereen toekeek. Ik vertel dit om iedereen te laten weten dat ze mijn vingers een voor een gebroken hebben, dat ze zo wreed zijn. Dit is heel erg slecht."

Op de beelden is te zien hoe de politieagent die de rechterhand van de vrouw vastheeft, haar vingers aan het breken is. De vrouw werd met haar rok omhoog van de trap gesleurd.
VAN/YouTube Op de beelden is te zien hoe de politieagent die de rechterhand van de vrouw vastheeft, haar vingers aan het breken is. De vrouw werd met haar rok omhoog van de trap gesleurd.

Mishandeling

Al gauw doken ook beelden op van de mishandeling, die het verhaal van Marta lijken te bevestigen. Op de beelden is ook te zien hoe met haar rok omhoog ze van de trap gesleurd wordt en hoe een politieagent haar vingers breekt, terwijl de geschokte menigte in het stembureau toekijkt.

Stem uitbrengen

Na de feiten is Marta verzorgd door een medisch noodteam, maar ze wilde niet naar het ziekenhuis gaan, maar alsnog haar stem uitbrengen tijdens het referendum dat door de Spaanse staat onwettig is verklaard.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  -neo liberalen :"nog nooit hadden we het hier zo goed" ..."het is de ideale samenleving "...

 • rudy poelmans

  Als hier geen gezagvoerders veroordeeld worden door Europa mag van mij morgen de EU opgedoekt worden. Met deze dictaturen wil ik niet leven en je we stevenen daar ook op af. Onze mening is nog minder waard dan onze centen.

 • juul kabas

  Het Europa waar het toch zo goed leven is volgens Verafstoot. Vrije meningsuiting, geen probleem.

 • Jeanot Laseure

  Waar zijn al die grote EU leiders ? In verlof ? Ze waren nochtans niet in verlof om in Oekraine grote redevoeringen te geven op het Maidanek plein en nu hoor je ze niet ! Poetin lacht zich nu een breuk !

 • serge bb

  net zoals belgie is ook spanje een schijndemocratie. het moet niet verbazen dat het de 'sociaal democraten' zijn die dit op hun geweten hebben. de democratie is enkel geldig als het in hun kraam past.