Vrouw gedood bij geweld tegen christenen in India

Bij nieuwe gewelddadige aanvallen tegen leden van de christelijke minderheid in de Oost-Indiase deelstaat Orissa is een vrouw gedood en werden minstens twaalf andere mensen verwond. Volgens het persagentschap IANS brandden radicale hindoes de voorbije nacht een honderdtal door christenen bewoonde huizen en een kerk plat in het district Kandhamal. De veiligheidstroepen in de afgelegen regio werden versterkt.

Premier veroordeelt aanval
De Indiase premier Manmohan Singh veroordeelde de aanval in Orissa scherp. Singh heeft de regering van de deelstaat opgeroepen de "veiligheid van alle burgers en hun eigendommen" te garanderen. Gisteren had Singh in de marge van de EU-India-top in Marseille verklaard, dat zijn regering de in de grondwet gewaarborgde godsdienstvrijheid zal "verdedigen".

Duizenden op de vlucht
Sinds eind augustus overvallen radicale hindoes in Orissa steeds weer door christenen bewoonde dorpen. Volgens mediaberichten werden bij de gewelddadigheden tot nog toe minstens 30 mensen gedood en vele kerken en christelijke instellingen verwoest. Duizenden mensen zijn op de vlucht. Ook in de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka hebben aanhangers van radicale hindoe-organisaties de afgelopen weken verschillende kerken platgebrand. (belga/eb)