Vrouw doodsbang van camera van Action

Facebook
Rilana Hamer uit het Nederlandse Brummen is zich naar eigen zeggen haast dood geschrokken toen ze de webcam die ze had gekocht bij winkelketen Action uit zich zelf zag bewegen. De twee maanden geleden aangekochte camera draaide zich in haar richting en een Franse stem sprak haar toe. "Bonjour madame."

De vrouw doet haar relaas op Facebook. Ze smeekt winkelketen Action om de camera uit het assortiment te halen. Hamer krijgt veel bijval, maar in de reacties wordt ook gezegd dat zoiets niet kan gebeuren als de gebruiker het standaardwachtwoord aanpast.

De vrouw had het gadget, dat werkt via WiFi, gekocht om haar hondje in de gaten te kunnen houden. "Het meest ideale was daarbij dat je ook kunt praten via de webcam."

Samen met een vriendin sloot ze het apparaat later nogmaals aan. In het filmpje dat ze daarvan op Facebook deelt, is te horen hoe ze in het Frans en Engels wordt toegesproken. Als haar een onzedelijk voorstel wordt gedaan, vindt ze het genoeg geweest: "We haalden de stekker er uit en deden de camera weer in de doos.. Huilend, van slag."

Hamer vraagt andere facebookgebruikers om het bericht te delen. Daar is inmiddels meer dan tweeduizend keer gehoor aan gegeven.

Geschrokken

Winkelketen Action is geschrokken van het bericht, en heeft de camera van Rilana opgehaald. Volgens woordvoerster Yvette Moll van Action wordt de camera nu door de leverancier onderzocht. Moll erkent dat de zaak erg vervelend is voor Rilana. De vraag is of het aan de camera ligt of aan een verkeerd gebruik van wachtwoorden en WiFi-verbinding.

De camera is sinds mei in het aanbod. De keten ontving niet eerder een dergelijke klacht.

Dat voorzichtigheid geboden is, werd in augustus nog duidelijk. De Russische website insecam.org bleek toen nog steeds beelden van ettelijke, onbeveiligde Belgische bewakingscamera's te streamen.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Montana

  Das een tienerstem die are WiFi is nie beveiligt opt laatste suck my Dick Haha das gewoon ne kleine !!!!! En dan klapt em ng Spaans ook lol

 • Elke De Vos

  Hmmm, ik zou toch anders klinken als ik doodsbang zou zijn...

 • Eida Lam

  Kevin Dauphin, de kinderen van mijn buren komen soms door mijn ramen en deuren loeren omdat ze mijn kat en hond willen strelen. Moet ik de politie bellen en klacht indienen voor schending van privacy? Denk het wel, het begint daarmee maar binnenkort komen ze nog aanbellen ook zeker?!

 • kevin dauphin

  Mensen reageren hier dat het haar schuld is en dat dat een reden is om iemand zijn privacy te schenden is dat niet Nog al kort door de bocht... Het geeft u het recht niet een ip camera over te nemen met intentie tot iemand zijn privacy te bespieden of zou ik dan een gsm mogen nemen van iemand en er data van halen gewoon omdat ze hem Niet beveiligd hebben? Wat een mensen moet tof vrienden groepke zijn

 • kris deka

  Ik wou er ook eentje kopen voor de lol alhoewel ik al prof camera’s hangen heb. Het probleem was dat ik las dat de server niet van die camera firma is dus wil je vanop afstand uw huis bekijken dan gaat dat meschien via een minder veilige server.Dus ik heb het niet gekocht:)