Vrouw bekomt enorme schadevergoeding van man die haar bewust herpes gaf

thinkstock
In de Amerikaanse staat Oregon is een man uit Portland veroordeeld tot het betalen van een enorme schadevergoeding aan een vrouw uit Beaverton die hij bewust besmette met genitale herpes.

Het 49-jarige slachtoffer had de 69-jarige gepensioneerde tandarts na haar scheiding leren kennen op een datingsite, en na wat glazen wijn en een paar trekjes van een joint doken de twee op hun vierde afspraakje de koffer in. De vrouw, die een klacht indiende onder een pseudoniem, vroeg de man een condoom te dragen tijdens de seks, maar de man verwijderde dat tijdens de daad.

Besmetting
Toen ze na de vrijpartij in bed lagen, vertelde de man doodleuk dat hij herpes had. De vrouw gooide hem vervolgens buiten, en heeft sindsdien geregeld last van een pijnlijke opflakkering van het virus. Ze neemt antivirale medicatie, maar die heeft als bijwerking dat ze veel haar verloor. Bovendien kwam ze 14 kg bij door de geneesmiddelen tegen de angst en depressie waarmee ze kampt als gevolg van de besmetting.

Essentieel op het proces was een medisch attest van de vrouw van januari 2010 waarin ze volkomen gezond werd verklaard. Op 25 mei van dat jaar had ze eenmalig seks met de voormalige tandarts, en elf dagen daarna kreeg ze haar eerste uitbraak van het herpesvirus.

Verdediging

De verdediging van de man voerde nog aan dat de vrouw enkel uit was op geld, en de risico's van seks kende. Advocaat Shawn Lillegren probeerde de klaagster zelfs belachelijk te maken: "Grow up. Komaan. Je bent volwassen, hij is volwassen. Ze hadden seks," betoogde Lillegren. "Het punt is dat ze niet een soort klein onschuldig slachtoffer is," luidde het.

De jury was niet onder de indruk, en kende de vrouw een schadevergoeding van 900.000 dollar (720.000 euro) toe. "We vinden allemaal dat hij het haar had moeten vertellen. Hij had de verantwoordelijkheid het haar te zeggen," aldus jurylid Noah Brimhall.

Heldin
Advocaat Randall Vogt noemde zijn cliënte een heldin om de "gevaarlijke" man te dagvaarden. "99 procent van de mensen in haar situatie zouden niets ondernemen", zei Vogt aan The Oregonian. "Ze weten dat indien ze een klacht indienen, die sterk gaat worden gecontesteerd en dat het proces gênant en enorm ongemakkelijk wordt."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.