Vrouw beklimt Vrijheidsbeeld op Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag: "Ik kom niet naar beneden tot alle kinderen zijn vrijgelaten"

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De politie van New York heeft gisteren op de nationale Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag een vrouw gearresteerd die op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld op Liberty Island voor de kust van New York was geklommen. De vrouw wilde met de actie protesteren tegen het strenge immigratiebeleid van president Trump.

Het duurde vier uur voordat het de politie lukte om de vrouw, Therese Patricia Okoumou, van het standbeeld af te krijgen. CNN meldt op basis van politiebronnen dat de vrouw verklaard zou hebben “niet naar beneden te komen tot alle kinderen vrijgelaten zijn”.

Bezoekers die tijdens het protest op het eiland aanwezig waren, werden geëvacueerd, ferry’s die naar het beeld onderweg waren, moesten omkeren. (lees verder onder de foto)

De politie onderhandelt met de vrouw om haar van het beeld af te krijgen.
AFP De politie onderhandelt met de vrouw om haar van het beeld af te krijgen.

Volgens National Park Service-woordvoerder Jerry Willis is met de activiste onderhandeld om naar beneden te komen, maar ging zij daar in eerste instantie niet op in. Het duurde uiteindelijk vier uur voordat de politie, de vrouw kon overtuigen om naar beneden te komen. Daar werd ze gearresteerd.

“Niets te maken met eerdere actie”

De protestgroep Rise and Resist had eerder op de dag ook al actie gevoerd aan het Vrijheidsbeeld. Een aantal demonstranten hingen een spandoek met de oproep ‘Abolish ICE’ – schaf de immigratiepolitie af - terwijl ze t-shirts droegen met letters erop die samen dezelfde tekst vormden. Zeker zes van hen werden nadien gearresteerd, aangezien het wettelijk verboden is om spandoeken aan het monument op te hangen. (lees verder onder de foto)

De protestgroep 'Rise and Resist' zegt niets te maken te hebben met de actie van de demonstrant die op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld kroop.
REUTERS De protestgroep 'Rise and Resist' zegt niets te maken te hebben met de actie van de demonstrant die op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld kroop.

De groep ontkent iets te maken te hebben met de actie van de vrouw, hoewel ook zij een t-shirtje van Rise and Resist droeg en banden heeft met de groep. “Ze heeft die klim op eigen initiatief gedaan, zonder dat wij er iets vanaf wisten”, zegt Rise and Resist-organisator Martin Joseph Quinn. "Het maakte geen deel uit van ons plan."

De protestgroep 'Rise and Resist' zegt niets te maken te hebben met de actie van de demonstrant die op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld kroop.
REUTERS De protestgroep 'Rise and Resist' zegt niets te maken te hebben met de actie van de demonstrant die op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld kroop.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Laat ze toch doen. Laat haar zitten. Ofwel komt ze naar beneden, ofwel valt ze naar beneden. Maar naar beneden zal ze komen !

 • guido Bervoets

  Er kan niet genoeg betoogd worden tegen het ellendige beleid van Donald J. Eén ding moet men The Donald nageven, er is nog nooit zo een president geweest in de VS en er zal ook nooit meer zo een komen. In al zijn ellendigheid is hij wel uniek.

 • Rudi De Groof

  Dat is daar nochtans enorm goed beveiligd, precies om zoiets te voorkomen. Ik zou niet in de schoenen van die security overste willen staan. Jammer voor de mensen die misschien hun once-in-a-lifetime moment gemist hebben om het Vrijheidsbeeld te bezoeken.

 • Bern Buren

  dan hoop ik dat je voldoende eten en drinken mee genomen hebt.

 • emiel wouters

  Als ze niet naar beneden komt, laat ze daar dan maar. Ze zal vanzelf wel naar beneden vallen. Tenminste als ze lang genoeg wacht.