Vroegere 'vijand' Tony Blair wordt raadgever van de Servische regering

EPA
Eertijds een grote vijand van Servië, maar dezer dagen een raadgever: de Britse ex-premier Tony Blair werd door de Servische regering aangetrokken als raadgever. Blair zal het land bijstaan bij de hervormingen die nodig zijn om op termijn tot de Europese Unie toe te treden.

Blairs adviesvehikel, Tony Blair Associates, kondigde aan dat het Belgrado zal helpen een cel op te richten, die hervormingen in enkele belangrijke sectoren in goede banen moet leiden. Het project komt er na ontmoetingen tussen Tony Blair en de Servische premier Aleksandar Vucic. Servië startte vorig jaar officiële onderhandelingen over een toetreding tot de EU.

Hoeveel het contract waard is, werd niet gecommuniceerd. Maar een Servische regeringsbron meldde aan het Franse persbureau AFP dat "vrienden" uit de Verenigde Arabische Emiraten voor de financiering zorgen. Vucic hoopt al langer een economische samenwerking met de golfstaat uit te bouwen.

Tot zover het heden. Blairs is al langer als adviseur aan de slag, maar als Britse premier was hij in 1999 een van de voornaamste pleitbezorgers van de luchtbombardementen van de NAVO tegen het Servië van Slobodan Milosevic. De luchtaanvallen kwamen er na aanhoudend geweld in Kosovo, waar de UCK van de etnisch-Albanese meerderheid voor de onafhankelijk streed. Detail: premier Vucic was destijds minister van Informatie. Jaren later was Blair ook een van de grote voorstanders van de onafhankelijkheid van Kosvo. In 2008 riep de Servische provincie de onafhankelijkheid uit, maar die werd nooit door Belgrado erkend.

Vucic was destijds minister voor de ultranationalistische SRP, die een coalitie vormde met de Socialistische Parij van Milosevic. In 2008 stapte Vucic over naar de nieuwe centrumrechtse SNS, de Servische Progressieve Partij.