Vroegere Jemenitische president gevlucht naar Aden

De Jemenitische ex-president Hadi met zijn legerstaf.
AP De Jemenitische ex-president Hadi met zijn legerstaf.
De vroegere Jemenitische president Abd Rabbo Mansoer Hadi heeft zaterdag zijn door strijders van de sjiitische Houthis omsingelde woning in Sanaa verlaten en is in Aden aangekomen, zo heeft de Arabische nieuwzender al-Jazeera gemeld.

Hadi (69) trad in januari af onder druk van de Houthis die de Jemenitische hoofdstad controleren en stond onder huisarrest. Hij is erin geslaagd zijn woning te verlaten om zich naar Aden, een bastion van zijn medestanders, te begeven. Volgens het nieuwsportaal Barakish heeft de man gezelschap van zijn lijfwachten.

Hoe het vroegere staatshoofd is kunnen vertrekken, is onduidelijk. Mogelijk heeft hij een vermomming gebruikt. Volgens al-Jazeera is de vlucht een opdoffer voor de Houthis die hem langer in zijn woning wilden vasthouden.

Gezien Abd Rabbo Mansoer Hadi gezondheidsproblemen heeft zal hij vermoedelijk vanuit Aden naar het buitenland gaan, om zich te laten verzorgen in het naburige Saoedi-Arabië of de VS, aldus al-Jazeera. De kans bestaat dat hij zich door separatisten en machtige stammenleiders in Aden, die hem als hun rechtmatige leider zien, laat overhalen te eisen weer zijn ambt te mogen opnemen.

Het presidentiële paleis in Sanaa.
EPA Het presidentiële paleis in Sanaa.