Vroegere Catalaanse leider moet 4,9 miljoen euro ophoesten voor referendum

AFP
Artur Mas, die president was van Catalonië tussen 2010 en 2016, is veroordeeld tot het betalen van 4,9 miljoen euro voor het organiseren van een volksraadpleging over de onafhankelijkheid van zijn regio in 2014.

Het Rekenhof besliste dat Mas en 9 andere leden van zijn regionale regering “boekhoudkundig verantwoordelijk” zijn voor de kosten van het referendum. Dat vond plaats op 9 november 2014, in weerwil van een beslissing van het Grondwettelijk Hof.

Website

De Catalaanse regering gaf 4.946.788 euro uit voor de ontwikkeling van een website, de aankoop van 7.000 computers, het drukken van stembiljetten en enveloppen, en het voeren van een informatiecampagne. De 10 moeten solidair die som “naargelang hun middelen” terugbetalen, maar aan het einde van de rit is Mas “voor het totaal verantwoordelijk” omdat hij de hoogste regionale regeringsverantwoordelijke was.Mas kan wel nog in beroep gaan.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Herman Scheys

  Er zijn 7,4 mlj Catalanen, daarvan hebben er 3 mlj betoogd vóór onafhankelijkheid, niet iedereen die pro is was daar aanwezig. Er is dus zeker een meerderheid voor een onafhankelijk Catalonië. Elk volk heeft recht op zelfbeschikking, een eigen staat. Waarom de Catalanen niet, zij zijn het beu dat hun belastingsgeld verspild wordt door het dictatoriale Spanje. Is een referendum organiseren misschien een misdaad tegen de mensheid, volgens de meesten hier precies wel...

 • Frank Van den Bulck

  Vraag ze aan Puigdemont, die krijgt dat geld wel van de NVA, in casus van ons dus !

 • Luc Deville

  Geen probleem de Vlaamse regering onder leiding van N-VA zal de belastingen in Vlaanderen verhogen om deze arme man te helpen en als hij het wil kan hij asiel krijgen in België.

 • Jan Verstrepen

  Is normaal de belastingbetaler hoeft voor die zever niet op te draaien er zijn echte problemen waar het geld voor nodig is.

 • Jef Heffens

  Zeer correcte beslissing van de overheid. Europa heeft andere problemen op te lossen om de welvaart voor onze volgende generaties te verzekeren dan zich massaal te moeten bezighouden met een luxeprobleem van separatistisch groepje. Als de meest geïndustrialiseerde regio van Catalonië waar een ruime meerderheid is om bij Spanje te blijven dan zou het armoede troef in het ruraal gebied dat overwegen wil afscheiden.