Vroegere Amerikaanse vicepresident Biden stelt zich donderdag opnieuw kandidaat als president

Joe Biden
AP Joe Biden
De vroegere Amerikaanse vicepresident Joe Biden (76) zal donderdag aankondigen dat hij in 2020 kandidaat is bij de presidentsverkiezingen. Dat zegt het Amerikaanse nieuwsagentschap ABC News.

De Democraat Biden was tussen 2009 en 2017 de adjunct van Barack Obama. Hij zat toen al sinds 1972 in de Senaat voor de staat Delaware.

Het is al een derde keer dat Biden een gooi zal doen naar het Witte Huis, aldus ABC. Dat gebeurde in 1988 en 2008. De eerste keer stapte Biden zelf uit de race na beschuldigingen van plagiaat. Bij de tweede keer viel hij - met minder dan één procent van de stemmen - al af na de eerste cruciale voorverkiezing in de staat Iowa. Uiteindelijk werd hij dus wel vicepresident onder winnaar Obama.

Biden kwam enkele weken geleden onder vuur te liggen nadat verschillende vrouwen hem hadden beschuldigd van ongepast gedrag. Hij erkende in een videoboodschap dat zijn omgang met vrouwen in het verleden sommigen van hen een ongemakkelijk gevoel heeft bezorgd. Biden beloofde meer aandacht en respect te zullen hebben “voor persoonlijke ruimtes” van vrouwen.

Het aantal presidentskandidaten bij de Democratische partij is ondertussen nauwelijks bij te houden. Er hebben zich al twintig kandidaten officieel gemeld.

Bekijk ook: Staat 30 jaar oude hoorzitting Joe Bidens presidentskandatuur in de weg?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
AFP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean-Paul Haesen

    Sorry maar als hij al zou winnen, is hij 78 jaar voordat hij in functie kan treden. Ik heb het recht niet zijn fitheid of capaciteiten te beoordelen maar heb toch dikke twijfels.

  • Hans Oxida

    Trump, Biden, Sanders,... Echt oude mannen die de wereld willen leiden. Hopelijk wordt het een jonger iemand. Trump heeft bewezen dat de kans bestaat dat de sterfelijkheid van de president aan die van de wereld wordt gekoppeld.

  • Rob Kennis

    Hij heeft de meeste politieke kennis bij de democraten, maar winnen zal hij zeker niet doen. Zoek op YouTube naar 'creepy uncle joe', dan zie je direct waarom hij geen kans maakt