Vroegere Algerijnse president Bendjedid (83) overleden

Bendjedid in 1983
AFP Bendjedid in 1983
De vroegere Algerijnse president Chadli Bendjedid is vandaag in Algiers op 83-jarige leeftijd gestorven. Hij overleed aan kanker, zo meldt het Algerijnse persbureau APS.

Chadli Bendjedid werd geboren op 14 april 1929 in Boeteldja, in het oosten van Algerije bij de Tunesische grens. Hij was van 1979 tot 1992 de derde president van zijn land.

President
Bendjedid maakte deel uit van de ondergrondse tijdens de bevrijdingsoorlog tegen koloniale macht Frankrijk tussen november 1954 en 1962. Daarna werd hij lid van de in juni 1965 opgerichte Revolutionaire Raad, na de omverwerping van het bewind van de eerste president van het land, Ahmed Ben Bella.

Bendjedid verkreeg het hoogste staatsambt na de dood van de legendarische president Houari Boumédiènne. Met steun van het leger werd hij in 1979 verkozen. Hij kreeg een nieuw mandaat in december 1988, twee maanden na een bloedige opstand over prijsstijgingen en eisen voor democratie.

Bendjedid in 2010
AFP Bendjedid in 2010

Burgeroorlog
Bendjedid was een van de langstzittende presidenten van Algerije, maar na het uitbreken van de burgeroorlog kwam hij in 1992 onder huisarrest te staan. Dat bleef zo tot in 1999, toen Abdelaziz Bouteflika president werd.

Het leger had in de tussentijd ingegrepen om te voorkomen dat islamisten de parlementsverkiezingen zouden winnen, waar voor het eerst meerdere partijen aan deelnamen. Deze militaire interventie leidde tot een burgeroorlog die 200.000 mensen het leven kostte.

Grondwet
Bendjedid gaat de geschiedenis in als iemand die de democratisering van de instellingen in gang heeft gezet, in het bijzonder door in februari 1989 een pluralistische grondwet af te kondigen.

Iets meer dan een week geleden werd Bendjedid opgenomen in het militair ziekenhuis Aïn Naâdja in Algiers. Daar is hij vandaag overleden.

EPA