Vrijwel heel Europa in lockdown, maar Zweden ontspringt de dans

-
AFP -
Terwijl de straten van Brussel uitgestorven zijn, zitten alle terrasjes in Stockholm tjokvol volk. Geen wonder, want de Zweedse regering heeft geen maatregelen opgelegd tegen de verspreiding van het coronavirus. Alle winkels, restaurants en barretjes blijven daar gewoon geopend.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zopas met twee weken verlengd, waarna een evaluatiemoment volgt en ze wellicht nogmaals met twee weken verlengd worden tot en met 3 mei. Alle scholen zijn gesloten, restaurants en barretjes zijn dicht, alsook de winkels. Maar in Zweden blijft alles gewoon open en toegankelijk: van kappers tot sportclubs. Enkel de middelbare scholen en universiteiten zijn gesloten.

Stijgend dodental

En zo is Zweden een van de enige West-Europese landen waar je nog uit eten kan gaan. Het enige wat geldt, zijn adviezen: niezen in de elleboog, je handen vaak genoeg wassen en thuis blijven als je ziek bent. Toch stijgt het dodental stilaan: inmiddels telt Zweden 92 personen die aan de gevolgen van het coronavirus stierven. Nog eens 209 personen liggen in het ziekenhuis op intensieve zorgen. En de roep van wetenschappers om strenge maatregelen wordt luider.

De Zweedse premier Stefan Löfven blijft bij zijn standpunt: “Het is een kwestie van gezond verstand”. Löfven meent dat elke burger zijn verantwoordelijkheid moet nemen. “We kunnen niet alles regelen en verbieden”, stelt hij.

Een mogelijke verklaring voor de lakse aanpak van de Zweedse regering zou het immense onderlinge vertrouwen zijn. Zweedse burgers zouden een dusdanig groot vertrouwen hebben in de regering en de gezondheidsinstituten dat ze de adviezen strikt opvolgen waardoor er geen maatregelen uitgevaardigd moeten worden.
81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eugene Gysels

  Het voornaamste doel van de regeringen is het Chinees controle model overnemen. Deze pandemie is daar als bij 'toeval' net op tijd.

 • Gino Denil

  In de Scandinavische landen en Denemarken zie je dat het aantal besmettingen aanvankelijk even snel steeg. Maar dat er vrij snel een hevige knik kwam in die opgaande lijn. In die landen heeft men het blijkbaar iets gemakkelijker om zich te isoleren. Maar dat hangt ook samen met hun leef- en wooncultuur. Het is moeilijker in Zuiderse landen waar men met 3 generaties samen woont en de familiecontacten intenser zijn. En voor België en de landen rondom ons is er eigenlijk weinig verschil.

 • Gino Denil

  In Zweden leeft de meerderheid van de bevolking zelfs alleen in zijn woning. In Italië en Spanje leven ze met drie generaties samen in een woning en lopen ze overal binnen en buiten. Dat is een wereld van verschil voor virussen.

 • Patricia SImons

  Zweden zal de dans niet blijven ontspringen...

 • Joan Lute

  En als het in Zweden escaleert gaan ze dan hun kop in het zand steken met het excuus dat ze het niet zagen aankomen ? Hoe kun je in godsnaam de beelden uit Italië negeren en je eigen bevolking zo in gevaar brengen. Ik ben onze politici dankbaar voor hun enorme moedige keuze om zoveel mogelijk levens te redden.