Vrijwel geen hoop meer op overlevenden bij scheepsramp China

AP
De autoriteiten in China hebben geen aanwijzingen gevonden dat er nog overlevenden zijn van de scheepsramp op de Yangtse. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Transport vandaag. Met kranen wordt nu geprobeerd het wrak van de Oosterse Ster te lichten om de berging van slachtoffers te vergemakkelijken.

Chinese reddingswerkers hebben vandaag drie openingen gemaakt in de romp van het cruiseschip dat is gekapseisd op de rivier de Yangtse. Het ondersteboven liggende schip werd met behulp van kranen stabiel gehouden, terwijl reddingswerkers met snijbranders openingen maakten in de romp, die boven het grijze water uitstak.

De reddingswerkers hoopten zo meer overlevenden te kunnen vinden, maar troffen niemand aan. Wel is het dodencijfer gestegen tot 77. De ramp maandag in een storm heeft vrijwel zeker aan 442 van de 456 opvarenden het leven gekost. De meesten zijn oudere Chinese toeristen die een vaartocht van elf dagen over de Yangtse maakten.

Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat het dodental tot boven de vierhonderd zal oplopen. In dat geval zal het om de ergste scheepsramp van de voorbije zeventig jaar gaan in China. "Het is weer een triestige dag", zo verklaarde een reporter van de staatsomroep eerder op de dag ter plaatse. "Er konden geen andere overlevenden worden gevonden."

Na inspectie werden de gaten weer zorgvuldig dicht gelast, meldde de Chinese staatstelevisie.

Gebrek aan informatie
Familieleden van de slachtoffers zeggen dat agenten in de stad Shanghai hen gisteren hebben geslagen toen zij meer informatie over het ongeluk zochten. Zij werden vervolgens in een gebouw gedrongen om te voorkomen dat zij met journalisten zouden praten. De familieleden hebben al meer geklaagd over het gebrek aan informatie. Toen zij dinsdag naar het reisbureau gingen dat de vaartocht had georganiseerd, bleek het gebouw gesloten.

Sommige familieleden namen gisteren het heft in eigen hand. Zij huurden in Nanjing, de stad waar de cruise begon, een bus en reden naar het district Jianli in de provincie Hebrei, waar het schip is gezonken. Toen zij naar de plaats van de ramp wilden gaan, hield de politie hen tegen en bracht hen terug naar Nanjing.

200 duikers
Meer dan tweehonderd duikers kamden in drie ploegen de cabines in het schip uit. Ze haalden vandaag 51 lijken naar boven. De lichamen worden naar een crematorium gebracht, waar familieleden probeerden hen te identificeren.

De autoriteiten hebben premier Li Keqiang naar de plaats van de ramp gestuurd en houden de berichtgeving in de media strak in de hand. Het Permanente Comité van het Politbureau van de Communistische Partij heeft functionarissen opgedragen "begrip te tonen voor het verdriet van families", maar tegelijk "de maatschappelijke stabiliteit te bewaren".

Kapitein
De kapitein van het schip en het hoofd van de machinekamer, die allebei tot de overlevenden behoren, zijn door de politie in hechtenis genomen. Sommige familieleden vragen zich af waarom de kapitein niet bij de eerste tekenen van de storm naar de wal is teruggekeerd en of er na het ongeluk wel voldoende is gedaan om de veiligheid van de passagiers te verzekeren.

Zij hebben hulp geëist van de autoriteiten in Nanjing en Shanghai, en daarbij ging het soms zo heftig aan toe dat de politie extra manschappen optrommelde om te voorkomen dat de protesten uit de hand zouden lopen.

AP
EPA
AP