Vrijuit na seks met zwakbegaafd kind: "Ze had maar nee moeten zeggen"

Een 59-jarige buschauffeur uit het Nederlandse Zuidwolde die meerdere keren seks had met een 14-jarig zwakbegaafd meisje, is vrijgesproken.  Het meisje is verstandelijk beperkt maar volgens de rechter "is niet komen vast te staan dat ze onvoldoende in staat was om bepaalde handelingen te weigeren". Met andere woorden: het meisje had volgens de rechter maar "nee" moeten zeggen.

Opa en zijn bus
De chauffeur, een grootvader met drie kleinkinderen, leerde in 2005 het toen 14-jarige meisje kennen op zijn vaste route. Wat begon als een gezellig praatje mondde al snel uit in "ontuchtige handelingen", maar later ook in volwaardige seks, meldt de Nederlandse krant De Stentor. De buschauffeur reed met het meisje in zijn lijnbus naar afgelegen plekjes om daar seks met haar te kunnen hebben.

"Ik kon geen weerstand bieden"
Bij de politie heeft de chauffeur meermaals verklaard geweten te hebben van de zwakbegaafdheid van het meisje. In de rechtszaal was hij ineens een stuk terughoudender: "Ik wist het niet." Volgens de chauffeur kwam het initiatief vaak van het meisje. "Zij zocht toenadering en ik kon geen weerstand bieden," stelde hij.

Zestien is iets anders

Een maand geleden werd nog drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, geëist, maar de rechter oordeelde nu dus anders. Tijdens de zitting van twee weken geleden leek het erop dat de seksuele handelingen al vanaf haar veertiende plaatsvonden, maar daarvan is niets gebleken in de tenlastelegging. Volgens de persrechter hadden de twee pas seks toen het meisje al een jaar of zestien was. Vandaar dat haar minderjarigheid tijdens de eerste ontmoetingen niet opgenomen is in het vonnis.

Moeder in shock
De vrijspraak bezorgde dinsdagmiddag een schok in de rechtszaal. De moeder van het meisje verliet na de uitspraak geëmotioneerd de zaal. (mvl)