Vrijspraak in viervoudige moordzaak in Nederland

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 30-jarige M.R. uit Valkenswaard vrijgesproken van betrokkenheid bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998. Tegen hem was 18 jaar gevangenisstraf geëist. Ook de rechtbank van eerste aanleg sprak de verdachte eerder vrij.

Schutters
Door de vrijspraak blijft de dood van de Maastrichtse drugsbazen Nico van Golde en Rinus de Boer en de broers Frank en Polle Taminiau (18 en 20 jaar) zonder veroordeling. De twee vermoedelijke schutters zijn overleden. P.V. werd tijdens een schietpartij in Den Bosch in januari 1999 vermoord. B.H. pleegde in 2003 uit wroeging zelfmoord.

Volgens de Nederlandse justitie was M.R. op 16 juli 1998 op landgoed de Blauwe Hoef in Hilvarenbeek toen de drugscriminelen en de ongelukkige getuigen werden doodgeschoten. Zijn aanwezigheid bij de geplande ripdeal maakte hem medepleger van de moord op de Maastrichtenaren, aldus justitie.

Haar
Het enige harde bewijs tegen de verdachte was een haar van hem dat is gevonden in de auto van de broers Taminiau. Het gerechtshof bepaalde dat het haar alleen onvoldoende is voor een veroordeling omdat niet kan worden uitgesloten dat het spoor op een andere manier in de auto is terechtgekomen. Beschuldigingen van de vader van schutter B.H. over de rol van M.R. vond het hof niet betrouwbaar. (belga/gb)