Vrijgelaten beer veroorzaakt problemen in Pyreneeën: “abnormaal roofzuchtig”

Een illustratiebeeld van een bruine beer.
Getty Images Een illustratiebeeld van een bruine beer.
Een beer die drie jaar geleden werd vrijgelaten in Catalonië, veroorzaakt problemen in de Spaanse en Franse Pyreneeën. Het dier zou "abnormaal roofzuchtig gedrag" vertonen. In de eerste plaats tegen paarden, maar ook tegen andere dieren zoals schapen en varkens.

De beer Goiat - momenteel tussen 13 en 14 jaar - is afkomstig uit Slovenië en in 2016 in de Noord-Spaanse regio vrijgelaten. "Hij vertoont abnormaal roofzuchtig gedrag en valt dieren aan die normaal gezien niet door beren aangevallen worden, zoals paarden en veulens", zegt de woordvoerder van het Catalaanse regionale ministerie van Milieu. “Hij doet dat zelfs in de buurt van huizen en dorpen.”

Lammetje

Rangers en lokale autoriteiten zouden overeengekomen zijn dat de beer ‘heropgevoed’ moet worden of dat hij anders uit het gebied weg moet.


Goiat is intussen uit zijn winterslaap ontwaakt en sindsdien wordt hij verdacht van minstens drie aanvallen in Val d'Aran, waar hij opgemerkt werd door zijn gps-halsband. In april heeft hij volgens de Catalaanse autoriteiten een veulen opgepeuzeld en vervolgens een schaap en een lammetje.


In de Hoge Pyreneeën in Frankrijk zijn gisteren drie aanvallen in verband gebracht met Goiat. Volgens de lokale pers werden acht schapen, een ram, een varken en een merrie aangevallen. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willem merken

  Heropgevoed worden? Menneke ge moogt dat niet meer doen. Weg uit de regio naar waar?

 • Erik Van looveren

  Welke idioot heeft dit bedacht: een beer uit zijn habitat halen in Slovenië, en dan terug uitzetten in Spanje. Als je nou echt denk, dat je de natuur kan forceren, hoe dom kun je zijn !!!

 • Ludo Wouters

  Sommige dieren horen niet meer thuis in bepaalde gebieden, gewoon omdat ze geen territorium meer hebben om in te leven. Er zijn gewoon teveel mensen voor bepaalde dieren.

 • Lucien Mertens

  Onzin, een beer die uit zijn winterslaap komt heeft gewoon veel voedsel nodig om terug aan te sterken, en dat zal hij proberen te verkrijgen op een manier die hem het minste inspanningen kost...niets abnormaals aan.

 • Piet Van Buggenhout

  Dat dier is gewoon opportunistisch zoals alle dieren die moeten jagen voor hun kost: ofwel uren op jacht en die dag mogelijk niks tussen de kiezen, ofwel een gemakkelijke prooi verorberen