Vrije dag voor pausbezoek zet kwaad bloed in Portugal

De beslissing van de Portugese regering om de 675.000 ambtenaren op 13 mei een dag vrij te geven naar aanleiding van het pausbezoek is bij de werkgevers en de vakbonden niet in goede aarde gevallen.

Paus Benedictus XVI bezoekt Portugal van 11 tot 14 mei en doet Lissabon (11 mei), Fatima (12-13 mei) en Porto (14 mei) aan. Tijdens zijn verblijf zal de kerkleider drie missen opdragen.

Het blijft niet bij één vrije dag: de ambtenaren van Lissabon krijgen op 11 mei een halve dag extra, die van Porto op 14 mei.

"Absurd en onaanvaardbaar"

Vakbonden en patroons kantten zich woensdag tegen de dure beslissing van de regering. "Het is absurd en onaanvaardbaar dat een pausbezoek de openbare diensten lamlegt ", zei een vakbondsleider.

Uit een enquête van het Instituut voor sociale wetenschappen van Lissabon die in 2008 werd gehouden zegt 88,3 procent van de Portugezen katholiek te zijn terwijl slechts 23,9 procent pratikeert.
De Portugese bisschoppen zijn blij met de regeringsbeslissing. "Het is een dienst aan het Portugese volk dat overwegend katholiek is en een gebaar van respect jegens de internationale autoriteit van de paus", verklaarde woordvoerder Manuel Morujao. (belga/lb)

UNKNOWN