Vriendin vermoorde journalist Khashoggi: “Schuldigen nog altijd niet gestraft”

Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi.
AP Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi.
Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi, was gisteren aanwezig op een hoorzitting over persvrijheid in het Amerikaanse Congres. Daar zei ze dat ze niet kan begrijpen waarom nog niemand werd gestraft voor de moord op haar geliefde. Cengiz liet al eerder blijken dat ze enorm teleurgesteld is in de houding van verschillende wereldleiders. Vooral in die van Donald Trump.

Jamal Khashoggi uitte regelmatig kritiek op het Saudische regime en kroonprins Mohammed bin Salman, onder andere in zijn column in de Amerikaanse krant Washington Post. De 59-jarige journalist werd op 2 oktober in het Saudisch consulaat in Istanbul gedood, toen hij er papieren ging ophalen voor zijn huwelijk met Hatice Cengiz. 

In een emotionele getuigenis uitte Cengiz gisteren nogmaals haar teleurstelling over het verloop van het onderzoek. “We weten nog steeds niet waarom hij werd vermoord en waar zijn lijk is”, zei Cengiz die de Verenigde Staten opriep om Saudi-Arabië sancties op te leggen. Ook moet Washington volgens haar streven naar het bevrijden van politieke gevangenen in Saudi-Arabië, waar de vrijheid van meningsuiting wordt onderdrukt en er regelmatig executies en lijfstraffen worden uitgevoerd. 

Het Arabische koninkrijk ontkende aanvankelijk alle betrokkenheid bij de moord op de kritische journalist, maar in oktober vorig jaar sprak de Saudische openbare aanklager toch van moord met voorbedachten rade. Riyad ontkent echter dat de Saudische kroonprins iets met de zaak te maken heeft. Het regime geeft losgeslagen agenten zelf de schuld, officieel zijn daarom elf mensen in staat van beschuldiging gesteld.

(Lees hieronder verder.)

De vermoorde journalist Jamal Khashoggi
AP De vermoorde journalist Jamal Khashoggi

Actie

Cengiz zei dat ze naar Washington was gekomen in de hoop dat er alsnog actie wordt ondernomen. Daarnaast vertelde de emotionele vrouw dat Donald Trump haar enkele maanden geleden had uitgenodigd in het Witte Huis. Ze weigerde in te gaan op zijn uitnodiging, omdat ze ervan overtuigd was dat hij het onderzoek naar de moord op haar aanstaande man niet ernstig nam.

“Ik denk dat we moeten kiezen tussen twee dingen”, zei Cengiz aan een subcommissie van het Huis van Afgevaardigden. “We kunnen doorgaan alsof er niets is gebeurd of we kunnen iets doen. We kunnen alle belangen - internationaal én politiek - buiten beschouwing laten en ons richten op wat nodig is voor een beter leven”. 

Eerder opperde Trump de mogelijkheid van sancties tegen het Arabische koninkrijk, maar beklemtoonde anderzijds ook de sterke band tussen beide landen. Saudi-Arabië wordt immers beschouwd als een belangrijke partner in het Midden-Oosten en als een tegengewicht tegen Iran.

Bekijk ook:

Wie is de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman?

Wat gebeurde er met Jamal Khashoggi?
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • paola nerozzi

    Daar zal niemand voor beschuldigt worden spijtig maar dat ligt bij de hoge pieten in Saud -Arabië en in andere landen er niemand wakker van

  • ronny vermeulen

    met geld en macht koopt een moordenaar zich vrij