Vriend ziet hoe man door haai wordt aangevallen: “Geschreeuw, heel veel bloed en ineens zag ik een stuk van zijn surfplank voorbij drijven”

Archieffoto van een haai.
thinkstock Archieffoto van een haai.
In Australië is rond half zeven ’s morgens een man aangevallen door een haai terwijl hij wilde gaan surfen aan Belongil Beach, ten noorden van de onder surfers populaire Byron Bay aan de Australische oostkust. De man werd door een haai in zijn been gebeten, maar slaagde er zelf nog in om terug naar de kust te zwemmen.

Daar werd hij opgevangen door mensen op het strand, die hem probeerden te verzorgen tot de hulpdiensten arriveerden die de man per helikopter overbrachten naar het Gold Coast University Hospital. De 41-jarige man had ernstige verwondingen aan zijn dijbeen, maar was in een stabiele conditie.

Zijn huisgenoot Dane Davidson vertelde aan de lokale media dat hij en zijn vriend nog maar net in het water lagen, toen de aanval plaatsvond. “Ik was zo’n 20 meter achter hem, toen hij op zijn surfplank ging zitten, maar onmiddellijk verscheen er een haai die hem van zijn plank afstootte. Er vond een soort strijd plaats in de golven en ik hoorde hem schreeuwen”, zegt de man, die na de aanval samen met zijn vriend zo snel als hij kon terugzwom naar het strand. “Onderweg kwamen we er pas achter dat er een grote hap uit zijn been verdwenen was”, zegt de man, die zegt dat er “heel veel bloed” was. “We hebben de haai zelf niet gezien, maar iemand anders die al eerder op het strand was, had een vin gezien en dacht dat het om een jonge witte haai ging.”

Stuk surfplank drijft voorbij

Davidson is nog altijd niet bekomen van de feiten. “Ik ben enorm geschrokken. Toen ik zijn geschreeuw hoorde in het water en ineens een stuk van zijn surfplank zag wegdrijven, wist ik dat het zeer ernstig was”, vertelt de man. “Hij was bij bewustzijn, maar hij leek duizelig te zijn en zijn ogen bleven afdwalen. Ik denk dat hij vooral in een soort shock was.”

Gisteren verdween in een baai in Ballina, vlakbij de plek waar de aanval van vandaag plaatsvond al de 69-jarige Raz Burtonwood terwijl hij aan het zwemmen was. Na de aanval van vandaag werd beslist de stranden Belongil Beach en Main Beach 24 uur lang te sluiten. 

De stranden rond Byron Bay worden door de lifeguards extra in de gaten gehouden en het publiek wordt gevraagd extra goed op te letten en het advies van Surf Life Saving op te volgen en de SharkSmart app te raadplegen voordat ze het water ingaan.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Bom

  Als je al weet dat daar haaien zitten, dan ga je toch niet zwemmen! Mij krijg je daar niet in.

 • peter vermaelen

  Haaien vallen niet bewust een mens aan. Ze zien slecht en soms zien ze een surfplank onterecht aan, als een vis, dwz als voedsel.

 • Maria De Vuyst

  Erwin Lauwens, Australië bulkt van de giftige en gevaarlijke dieren. Misschien donderdagmiddag gaan betogen in Brussel om heel Australië te "sluiten" om de natuur haar gang te laten gaan?! Strak groen plan!

 • Glen Van Bruyssel

  Habitat van de haaien,al miljoenen jaren.

 • dirk verduyckt

  Het is de haai zijn wereld.