Vriend van oud-president: "Tijd om Mandela te laten gaan"

De gezondheid van de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela (94) is nog niet verbeterd. Zijn toestand blijft ernstig maar stabiel, wel ademt hij zelf. Mandela wordt sinds gisteren in het ziekenhuis behandeld voor een longinfectie. De oud-president was al een paar dagen ziek voordat hij opnieuw werd opgenomen. Het is al de derde keer dit jaar dat het voormalige staatshoofd naar het ziekenhuis moet.

Heel Zuid-Afrika leeft mee met Mandela. Inwoners hopen dat de ex-apartheidsstrijder opnieuw op krachten komt. Mandela's vriend, aartsbisschop Desmond Tutu, heeft de bevolking opgeroepen om voor hem te bidden.

Bidden voor Mandela
In heel Zuid-Afrika hebben inwoners voor Mandela gebeden. Zo woonden honderden gelovigen de dienst bij in de Regina Mundi kerk in Soweto, een stadsdeel van Johannesburg. De kerk speelde een belangrijke rol tijdens de strijd tegen de apartheid. "We wensen dat hij snel herstelt. Hij moet snel beter worden", zei een lokale bewoner. "We weten wat hij voor ons heeft gedaan. De hele natie, zwart en blank, we wensen hem beterschap." Ook op Twitter wensen velen Mandela beterschap.

Maar er zijn ook andere geluiden te horen. "Het is tijd om hem te laten gaan", citeerde de Sunday Times Andrew Mlangeni, een vriend en oud-strijdmakker van Mandela. "De familie moet hem loslaten, zodat God zijn gang kan gaan. Zodra de familie hem laat gaan, zal het volk van Zuid-Afrika volgen."

Strijd tegen apartheid
Mandela was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, in de periode 1994-1997. Daarvoor zat hij 27 jaar in de gevangenis voor zijn strijd tegen de apartheid. Zijn longen zouden beschadigd zijn geraakt door het werk in een kalkgroeve tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland, voor de kust bij Kaapstad.

 
De familie moet hem loslaten, zodat God zijn gang kan gaan. Zodra de familie hem laat gaan, zal het volk van Zuid-Afrika volgen
Vriend Andrew Mlangeni
AP
AP