Vrees voor meer dan 100 doden bij schipbreuk voor de kust van Libië

Archiefbeeld, veel Afrikaanse migranten proberen via Libië de oversteek naar Europa te maken.
AFP Archiefbeeld, veel Afrikaanse migranten proberen via Libië de oversteek naar Europa te maken.
Bij een schipbreuk voor de kust van Libië zijn wellicht meer dan 100 mensen verdronken. Dat meldt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, die aanvankelijk sprak van 150 doden. Een woordvoerder van de Libische zeemacht houdt op zo’n 115 vermisten. 134 anderen werden gered en teruggebracht naar het Libische vasteland. Eén lichaam werd opgevist, aldus de zegsman.

Het schip verliet Libië vanuit Al Khums, een stad die op ongeveer 120 kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli ligt. Er waren ongeveer 250 personen aan boord. Mogelijk was er ook een tweede vaartuig bij het tragische incident, aldus de UNHCR.

De overlevenden werden opgepikt door lokale vissers, waarna ze werden teruggebracht naar het vasteland door de Libische kustwacht, reageert UNHCR-woordvoerder Charie Yaxley. 

Hoog VN-commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi sprak op Twitter over “de ergste tragedie op de Middellandse Zee” van dit jaar. Hij wil dat opnieuw begonnen wordt met het redden van mensen in nood op zee. Grandi vraagt dat er een einde komt aan de internering van vluchtelingen en migranten in Libië en dat er meer veilige routes komen vanuit het land. “Anders is het voor die vele andere vertwijfelde mensen te laat”, aldus de Hoog Commissaris.

Gevaarlijke vluchtroute

Veel Afrikaanse migranten proberen via Libië de oversteek naar Europa te maken. Dit gebeurt vaak in ongeschikte boten, waardoor regelmatig mensen om het leven komen. Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kwamen dit jaar al meer dan 680 mensen om het leven bij hun poging om de oversteek te maken. 

Volgens UNHCR en IOM zijn er ongeveer 50.000 geregistreerde vluchtelingen en asielzoekers in Libië, net als 800.000 andere migranten. De repatriëring van migranten, die worden gered aan de Middellandse Zee, naar Libië moet worden gestopt, want Libië is een gevaarlijke plaats, luidt het.

Momenteel varen er geen private reddingsschepen rond op de Middellandse Zee. De Duitse ngo Sea-Eye kondigde vandaag wel aan met het schip ‘Alan Kurdi’ koers te zetten richting de reddingszone voor de Libische kust. Daar zou het schip komende dinsdag aankomen.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Conny Van den Bosch

  Dus nu heeft men al een "reddingszone" voor de Libische kust waar de NGO's wachten? Is het nu zo moeilijk om ginder het nieuws te verspreiden dat wie illegaal naar Europa komt sowieso terug gezonden wordt naar land van herkomst en ook niet meer in aanmerking kan komen voor een visa.

 • Ludwig Vanden Boer

  Als die mensen twee zaken duidelijk gemaakt worden dan stopt die ellende met onmiddellijke ingang : 1 : de uitlokking door de ngo's moet stopgezet worden. Die mensen weten dat de taxi wacht enkele kilometers uit de kust en 2 : als ze worden opgepikt worden ze terug afgezet op de plaats van vertrek en nooit in de EU. Voor half augustus stoppen de overtochten en bij uitbreiding de verdrinkingen.

 • magda de munck

  De schuld van de NGO's.

 • Erwin Schauvliege

  Wanneer gaat men die mensensmokkelaars eens stoppen, hen oppakken ? De NGO's hebben ook een grote verantwoordelijkheid in dit onheil. Ze creëren de schijn dat, eenmaal op zee, de migranten opgepakt zullen worden en naar Europa worden gebracht, de oorzaak van veel leed en sterfgevallen. En verschillende werken achter de schermen samen met die mensensmokkelaars alhoewel dit door de media stil moet worden gehouden. Tijd dat men die mensen ter plaatse helpt en hen daar een menswaardig bestaan geeft

 • roos van espen

  Die mensen weten zelf heel goed hoe onbetrouwbaar en gevaarlijk dat is. Dat gezinnen met kinderen dat er toch op wagen is een duidelijk teken dat hetgeen ze achterlaten nog risicovoller is. Zulke mensen moeten geholpen worden, niet teruggeduwd.