Vrees voor humanitaire crisis in het noorden van Syrië

Honderdduizenden mensen zijn in het noordoosten van Syrië op de vlucht geslagen voor gevechten tussen het regeringsleger en opstandelingen. De Verenigde Naties waarschuwden vrijdag dat een humanitaire crisis kan ontstaan als er niet snel een eind aan het geweld komt.

De noordwestelijke provincie Idlib is samen met delen van aangrenzende gebieden in Hama en westelijk Aleppo het laatste bolwerk van rebellen tegen het regime van president Bashar al-Assad. Najat Rochdi, noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties voor Syrië, zei dat drie miljoen mensen bescherming nodig hebben en dat de strijdende partijen burgers moeten ontzien. ''Aanvallen op scholen, markten en gebedshuizen kunnen als oorlogsmisdaden worden beschouwd'', aldus Rochdi.

Eerder deze week meldde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) dat strijders in het noordwesten van Syië grote hoeveelheden tarwe en andere landbouwgewassen hebben vernietigd. Volgens het WFP waren zowel het regeringsleger als de opstandelingen daarvoor verantwoordelijk.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde vrijdag dat in 24 uur tijd zeker 83 doden zijn gevallen door gevechten in Idlib. De strijders die op de hand van de regering zijn, zouden 44 mensen hebben verloren. Onder de opstandelingen zijn volgens het observatorium 39 doden gevallen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Ik denk dat die humanitaire crisis al enkele jaren bezig is.

  • johan debue

    Etienne Callebout als de Amerikanen bombarderen om Mossul en Raqua te bevrijden is er geen vuiltje aan de lucht maar o wee als Rusland en Assad legitiem het land verdedigen .Ja want Rusland is op uitnodiging van Syrie en de ruziestoker Amerika niet.

  • Etienne Callebout

    Men moet niet verwittigen voor humanitaire problemen ,wel moet de UNO Assad en de Russen verwittigen dat dit niet meer geduld wordt en dat er sancties zullen getroffen worden op financieel en economisch gebied